Americká spoločnosť SpaceX opäť bodovala pri získavaní vládnych kontraktov, v rámci ktorých má do kozmu vynášať rôzne družice pre Vesmírne sily USA. Ako upozorňuje ArsTechnica, Muskova firma dostala do rúk až 9 misií s celkovou hodnotou cez 700 miliónov amerických dolárov, kým hlavný konkurent nedostal ani jednu jedinú z týchto misií.

Dobehla ich realita?

Firme SpaceX sa v minulosti mnohí experti vysmievali a pochybovali o jej šance na akýkoľvek úspech. To ale už dávno neplatí a svoju pozíciu na trhu práve SpaceX podčiarkol získaním všetkých deviatich kontraktov od Vesmírnych síl, z ktorých šesť má štartovať zo Základne Vesmírnych síl Vanderberg v Kalifornii a zvyšné tri z Mysu Canaveral na Floride.

Konkurenčná firma United Launch Alliance, známa pod skratkou ULA, má v prevádzke svoju najnovšiu a momentálne v podstate jedinú raketu Vulcan, ktorá využíva metán-kyslíkové raketové motory od Blue Origin a overený druhý stupeň Centaur. Má za sebou dva úspešné lety, avšak napriek bohatej histórii firma z týchto misií nezískala ani len jednu, pričom je pravdepodobné, že v tejto prvej fázy zavážila predovšetkým nízka cena rakiet Falcon 9, ktorým ULA konkurovať nedokáže.

United Launch Alliance/Flickr

Nasledovať má v budúcnosti druhá fáza, kde budú potrebné výkonnejšie rakety smerujúce na vyššie obežné dráhy. Presné požiadavky známe nie sú, ale ak budú na misie potrebné rakety triedy ako Falcon Heavy, ULA opäť ostane bez alebo takmer bez kontraktov, keďže raketa Vulcan takéto kapacity nemá. V tejto fázy však už môže získať kontrakty aj Blue Origin, ktorý sa chystá už tento rok otestovať svoju raketu New Glenn.

Na ceste do vesmíru vybuchla

Vulcan má dnes za sebou dva úspešné lety, pričom počas toho druhého raketa zvládla svoju misiu aj napriek výbuchu jedného z prídavných motorov na pevné palivo. Tie raketa používa na získanie dodatočného ťahu a výkonu pri štarte, aby dopravila aj ťažší náklad na potrebnú orbitu. Motory BE-4 však dokázali túto stratu kompenzovať a zvyšok rakety poškodený nebol.

Konečne príde konkurencia

Keďže to nedokázala ULA, práve New Glenn z dielne Blue Origin sa môže stať aspoň na chvíľu skutočnou konkurenciou pre SpaceX a ich rakety Falcon 9 a Falcon Heavy. Aj to však len do chvíle, než vojde do prevádzky raketa Starship, ktorá má šancu cenovo podliezť dokonca aj Falcon 9 a to napriek skutočnosti, že unesie 100 a viac ton nákladu.

Prekvapivou informáciou bolo po piatom testovacom lete Starship plánované testovanie ďalšieho prvého stupňa, čo naznačuje, že by sme sa mohli dočkať šieste letu a zrejme aj ďalšieho pokusu o zachytenie prvého stupňa do obrovských ramien ešte pred koncom tohto roka. Letová kadencia tak naďalej rastie a je pravdepodobné, že v budúcom roku Starship vynesie aj svoj prvý náklad.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú