Tesla opäť rozprúdila kontroverziu. Tentokrát kvôli údajnej inšpirácii sci-fi filmom Blade Runner 2049 na We, Robot evente, kde boli predstavené prototypy Robotaxi. Keď pozvaní hostia 10. októbra vstúpili do robotických taxíkov na Warner Bros. Hollywood Studios, privítal ich veľký displej plný futuristických animácií a ilustrácií. Jedna z týchto ilustrácií bola evidentne inšpirovaná filmom Blade Runner 2049, čo okamžite pritiahlo pozornosť právnikov. Na tému upozornil portál InsideEvs.

Výrobcovia filmu však nadšenie nezdieľajú. Podľa denníka New York Times totiž spoločnosť Alcon Entertainment, ktorá stojí za produkciou filmu, zažalovala Teslu za porušenie autorských práv. Tesla vraj bez povolenia použila vizuály, ktoré sa nápadne podobali na scény z Blade Runner na propagáciu Robotaxi. Obvinenia prichádzajú len pár dní po tom, ako režisér iného ikonického sci-fi Ja, robot obvinil Muska z krádeže dizajnu.

Tesla/X/stream

Spor o vizualizácie

Súdna žaloba tvrdí, že Elon Musk požiadal Alcon o povolenie použiť Blade Runner vizualizácie, no jeho žiadosť bola zamietnutá. Napriek tomu sa tieto vizualizácie na podujatí objavili. Alcon označuje tento krok za „zlomyseľný a vykonaný v zlej viere.“ Podľa producentov Tesla síce nepoužila priamo scény z filmu, ale údajne využila nástroje umelej inteligencie, aby vytvorila vizuály, ktoré sú takmer identické s tými z Blade Runnera.

Prečo Musk siahol práve po Blade Runnerovi? Tento film vykresľuje temnú budúcnosť, kde sa ľudstvo potýka s klimatickou krízou a morálnymi dilemami okolo vytvárania umelých bytostí. Napriek pochmúrnemu tónu filmu Musk už dlhšie vyjadruje obdiv k tejto vízii. Pred uvedením Cybertrucku dokonca prirovnal jeho dizajn k niečomu, čo by „použil Blade Runner“ – aj keď meno Blade Runner odkazuje na detektívov, ktorí riešia prípady androidov, a nie na nejakú postavu samotného bežca.

Podľa Alcon Entertainment sa však Muskova fascinácia sci-fi preklopila do právne problematického územia, kde ignoroval autorské práva a použil vizualizácie bez súhlasu.

Robotaxi: Viac lesku ako reality?

Odhalenie prototypu Robotaxi bolo síce vizuálne pôsobivé, no podľa kritikov išlo viac o šou ako o skutočnú technológiu. Tesla neponúkla veľa technických detailov o tom, ako bude vozidlo fungovať a ako chce dosiahnuť regulačné schválenie pre plne autonómnu jazdu. To je kľúčový problém, keďže regulačné orgány sú v prípade autonómnych technológií veľmi opatrné.

Čo vieme je, že Robotaxi bude disponovať bezdrôtovým nabíjaním – prototypy dokonca nemali žiadne nabíjacie porty – a bude sa usilovať o efektivitu 5,5 míle na kilowatthodinu, čo by malo umožniť dojazd okolo 320 kilometrov z relatívne malej batérie. Všetky informácie o robotaxíkoch Tesly sme zhrnuli v tomto článku.

Kontroverzie okolo Muska a Tesly nie sú nič nové. Tento prípad však pridáva ďalšiu vrstvu neistoty, pokiaľ ide o smerovanie spoločnosti, najmä v oblasti autonómnych technológií. Zdá sa, že hoci Tesla v oblasti dizajnu a inovácií naďalej imponuje, jej schopnosť dodržať právne a technologické štandardy zostáva otázna.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú