Vedcom sa podarilo obnoviť zrak opici, ktorá mala dieru v sietnici. Na obnovu poškodeného zraku použili ľudské kmeňové bunky. Tento prelomový výskum by tak mohol priniesť nové možnosti v liečbe zraku u ľudí aj zvierat. O pokroku v transplantácii sietnice informuje portál BGR.

Obnova zraku u opice

Významný výskum bol publikovaný vo vedeckom časopise Stem Cell Reports, kde výskumníci dôkladne popisujú, ako sa im pomocou kmeňových buniek podarilo opraviť makulárnu dieru v sietnici oka opice.

Zriedkavá diagnóza

Makulárna diera je zriedkavý stav, kedy sa otvor vytvorí v strede sietnice. Tento stred sietnice, nazývaný aj ako makula, je kľúčový pre ostré centrálne videnie a zaostrenie. Tieto diery v strede sietnice vznikajú keď sa želatínová hmota v oku oddelí od sietnice, čo vedie ku trhlinám a rozmazanému videniu.

Unsplash

Hľadanie spôsobov na obnovu videnia v tejto oblasti je mimoriadne zložitá. Jedna z metód, ktorú lekári v súčasnosti využívajú na liečbu spočíva v presunutí časti z vonkajšej sietnice do strednej časti oka. Tento zákrok však spôsobuje problémy vo forme vzniku slepých miest v periférnom videní, čo prináša ďalšie komplikácie.

Makulárne diery sú veľmi zložité na liečbu. Len 90 % pacientov, ktorí sú liečení chirurgicky, dokáže získať späť svoje videnie. Zvyšných 10 % pacientov zápasia s rozmazaným videním a so slepými miestami.

Nová nádej na obnovu zraku

Vedci hľadali riešenia, ako navrátiť zrak bez toho, aby sa vytvorili ďalšie komplikácie, napríklad vo forme slepých miest. Nádej prináša transplantácia kmeňových buniek. Kmeňové bunky majú schopnosť premeniť sa na akýkoľvek druh buniek v tele. Vedci tak vytvorili záplatu z kmeňových buniek, ktorú aplikovali priamo na poškodenú sietnicu. Výskumníci dúfajú, že dokážu vyvinúť nový spôsob opravy poškodenej sietnice bez zasahovania do iných častí oka, ako to je v súčasnej liečbe.

Experiment bol úspešný zatiaľ iba u opíc, je to však prvý krok. Na zavedenie tejto liečebnej metódy sú potrebné ešte ďalšie testy a klinické skúšky na ľuďoch. Výskum však prináša novú nádej pre ľudí, ktorí majú poruchu zraku, najmä sietnice, ktorú je momentálne ťažké liečiť bez ďalších komplikácií.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú