Windows 11 verzia 24H2 prináša zásadné novinky, no zároveň aj niekoľko technických problémov, ktoré môžu ovplyvniť stabilitu systému. Jedným z najzávažnejších problémov je konflikt s populárnym zvukovým softvérom Voicemeeter, ktorý spôsobuje pád systému a zobrazenie takzvanej „modrej obrazovky smrti“ (BSOD) s chybovým hlásením MEMORY_MANAGEMENT.

K tomuto zlyhaniu dochádza v dôsledku nekompatibility medzi ovládačom Voicemeeteru a novým pamäťovým manažérom vo Windows 11. Na tému upozornil portál Neowin.

Ďalší problém

V dôsledku tohto problému spoločnosť Microsoft zaviedla „compatibility hold“, čiže dočasné blokovanie aktualizácie na systémoch s nainštalovaným Voicemeeterom. To znamená, že používatelia, ktorých zariadenia obsahujú tento softvér, neuvidia v službe Windows Update možnosť aktualizovať systém na verziu 24H2. Microsoft tiež varuje pred manuálnou inštaláciou prostredníctvom nástrojov ako Installation Assistant alebo Media Creation Tool, keďže to môže viesť k vážnym problémom so stabilitou.

Na obrázku je logo Windows 11.
Microsoft

Riešením situácie je momentálne odstránenie aplikácie Voicemeeter spolu s jej komponentmi, čo môže po 24 hodinách odstrániť blokáciu aktualizácie. Alternatívou je čakať na vydanie aktualizovanej verzie Voicemeeteru od vývojárskeho tímu VB-Audio Software, ktorá by mala vyriešiť problém s kompatibilitou. Dôležité je, že táto nekompatibilita postihuje výlučne Windows 11 verziu 24H2 a staršie verzie Windows 11 ani Windows 10 nie sú týmto problémom ovplyvnené.

Okrem konfliktu s Voicemeeterom sa používateľom odporúča sledovať aj iné známe problémy, ktoré môžu narušiť fungovanie systému po inštalácii verzie 24H2. Napríklad zamŕzanie aplikácií pri používaní integrovanej kamery alebo blokovanie aktualizácií pre niektoré zariadenia značky Asus.

24H2 je významná aktualizácia

Napriek svojim problém je uvedená verzia Windows 11 podľa spoločnosti Microsoft nesmierne dôležitou. Jedným z hlavných bodov tejto aktualizácie je integrácia AI novej generácie, zameranej na zvýšenie produktivity v aplikáciách a funkciách vyhľadávania. Spoločnosť Microsoft tieto funkcie AI už nejaký čas avizovala.

Microsoft (Úprava redakcie)

Okrem toho verzia 24H2 zavádza podporu pre Sudo, nástroj príkazového riadka spopularizovaný v Linuxe, ktorý používateľom poskytuje rozšírené možnosti správy procesov. Spoločnosť sa zameriava aj na zlepšenie konektivity a správu energie pomocou funkcií Voice Clarity, určenej na vyčistenie zvuku počas hovorov, či režimu Energy Saver na zníženie spotreby energie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú