Čínska automobilka BYD oficiálne uviedla na trh 18. októbra model Seal 06 GT. Ide o plne elektrický hatchback, ktorý patrí do série Ocean a chce osloviť predovšetkým zákazníkov, ktorí hľadajú cenovo dostupné riešenia v stále rastúcom segmente elektromobilov v Číne.

S cenou začínajúcou na približne 19 300 USD (okolo 17 900 eur) ponúka tento model solídnu konkurenciu v oblasti, kde dopyt po elektromobiloch neustále rastie.

Kompaktné rozmery, veľkorysý priestor

Seal 06 GT je postavený na platforme BYD e-Platform 3.0 Evo, ktorá prináša kompaktné, no priestranné vozidlo. Rozmery sú 4 630 mm na dĺžku, 1 880 mm na šírku a 1 490 mm na výšku, pričom rázvor kolies dosahuje 2 820 mm, čo zabezpečuje dostatok priestoru v interiéri, hoci vozidlo spadá do kategórie kompaktov. Model bude k dispozícii v štyroch rôznych výbavách, s pohonom zadných kolies (RWD) alebo všetkých kolies (AWD).

Verzie s pohonom zadných kolies (RWD) ponúkajú na výber medzi dvomi elektromotormi s výkonom 160 kW (215 koní) alebo 165 kW (221 koní), pričom zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládnu za 7,5 sekundy. K dispozícii sú dve veľkosti batérií – 59,52 kWh a 72,96 kWh, s dojazdom až 605 km podľa štandardu CLTC.

BYD/Weibo

Model s pohonom všetkých kolies (AWD) je vybavený dvoma motormi s kombinovaným výkonom až 310 kW (415 koní) a zrýchlenie na 100 km/h dosiahne za pôsobivých 4,9 sekundy. Batéria s kapacitou 72,96 kWh ponúka dojazd do 550 km. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 200 km/h v oboch verziách. AWD variant prichádza aj so systémom inteligentnej adaptácie krútiaceho momentu od BYD, čo zvyšuje jazdnú dynamiku.

Moderný dizajn s dôrazom na detaily

Seal 06 GT má elegantný, moderný exteriér. Predná maska je nízka a uzavretá, s úzkymi svetlometmi, ktoré dodávajú vozidlu športový vzhľad. Dizajn dopĺňajú prvky ako nevšedná strecha a skryté kľučky dverí. Zadná časť je zvýraznená charakteristickými „vlnitými“ zadnými svetlami, ktoré odkazujú na celý koncept Ocean série.

BYD/Weibo

V interiéri Seal 06 GT nájdeme technologicky prepracované prvky, ako napríklad voliteľnú stredovú dotykovú obrazovku s uhlopriečkou 12,8 alebo 15,6 palca, ktorá je otáčateľná, či 10,25-palcový LCD displej na palubnej doske. Ďalšími modernými funkciami sú ambientné osvetlenie, bezdrôtové nabíjanie telefónu, hlasové ovládanie či panoramatická strecha.

V oblasti bezpečnosti BYD nezabudol na asistenčné systémy, ako je napríklad systém DiPilot 5, ktorý obsahuje asistent varovania pred kolíziou či monitorovanie mŕtveho uhla.

Atraktívna cenovka a budúcnosť v Európe

Seal 06 GT je strategickým krokom BYD v konkurenčnom segmente kompaktných elektromobilov, kde si chce získať pozornosť najmä cenovo citlivých zákazníkov. Je veľmi pravdepodobné, že tento model osloví široké spektrum spotrebiteľov, ktorí hľadajú výhodnú kombináciu výkonu a technológií.

Hoci je tento model zatiaľ dostupný len na čínskom trhu, očakáva sa jeho uvedenie na európske trhy už v roku 2025. V dôsledku tarifných a trhových podmienok však jeho cena môže byť o niečo vyššia ako je tá v Číne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú