Asteroid letiaci blízko zeme hoci nepredstavoval nebezpečenstvo, ale predsa dokázal upútať pozornosť. Radarové snímky odhaľujú, že objekt vyzerá ako veľký arašid, ktorý letí vesmírom. Alebo, pri troche predstavivosti možno vyzerá ako snehuliak bez hlavy. O netradičnom objekte informuje portál Futurism.

Objekt 2024 ON

Letiaci objekt bol prvýkrát spozorovaný v júli systémom ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) na Havaji. Jeho šírka nie je presne známa, ale dosahuje dĺžku 350 metrov. Aby sme si to vedeli lepšie prestaviť, ak by asteroid bol mrakodrap, bol by takmer vysoký ako Empire State Building. Podľa Laboratória prúdového pohonu NASA okolo našej planéty preletel 16. septembra a priblížil sa na vzdialenosť 621 000 míľ (asi 1 milión kilometrov). Predstavuje to 2,6-násobok vzdialenosti k Mesiacu, takže objekt bol pomerne blízko, avšak nepredstavoval hrozbu.

V skutočnosti sú dvaja

Vďaka detailným snímkam, ktoré boli urobené radarmi Goldstone Solar System spoločnosti Deep Space Network sa zistilo, že prečo má objekt zvláštny arašidový tvar. Ide o tzv. binárny objekt, čiže dve menšie telesá sa dotýkajú a tvoria väčšiu štruktúru. Ako uviedla NASA, jedna z guľatých častí je o 50 percent väčšia a sú prepojené „výrazným krkom“. Vesmírna agentúra uvádza, že zhruba 14 % asteroidov tejto veľkosti, čiže viac ako 200 metrov sa javia ako kontaktné binárne objekty. Radarové snímky tiež umožnili vidieť výrazné štruktúry na povrchu asteroidu, vrátane balvanov, ktoré na snímkach vidieť ako jasné škvrny.

Nie je prvý

Objekt 2024 ON nie je prvý asteroid v arašidovom tvare, ktorý sa priblížil ku našej planéte. Kontaktný binárny objekt 2024 JV33, ktorý mal podobnú veľkosť sa priblížil 18. augusta. Jeho predĺžená dráha pripomína kométu ovplyvnenú Jupiterom. Ani tento objekt však nepredstavoval hrozbu.

Ako uviedla NASA: „Tento asteroid je klasifikovaný ako potenciálne nebezpečný, ale pre dohľadnú budúcnosť nepredstavuje hrozbu pre Zem.“ Vesmírna agentúra dodala, že merania z Goldstone umožnili vedcom výrazne znížiť neistoty ohľadne vzdialenosti asteroidu od Zeme a predpovedať jeho budúce pohyby na desiatky rokov dopredu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú