Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) oznámila, že populárnej investičnej platforme eToro uložila pokutu 1,5 milióna dolárov. Dôvodom je neoprávnené prevádzkovanie obchodovania s kryptomenami bez potrebnej registrácie.

Horšou správou pre používateľov a kryptoobchodníkov na eToro je, že platforma bude musieť stiahnuť z ponuky väčšinu kryptomien. V nej zostanú len coiny, ktoré spadajú pod regulačný rámec SEC. Ktorých zákazníkov eToro sa táto regulácia týka a s akými kryptomenami budú môcť používatelia po novom obchodovať?

Navštíviť Pepe Unchained

Na eToro v USA sa bude dať obchodovať len s tromi kryptomenami

Komisia SEC si v sfére kryptomien už dlhodobo snaží vydobyť väčšie regulačné právomoci. Z tohto dôvodu je v súdnych konaniach nielen s platformou eToro, ale aj so spoločnosťami Coinbase, Kraken či Binance. Ako uvádza agentúra Reuters, všetky prípady spája podobný naratív a to, že tieto portály umožňujú obchodovanie s kryptomenami napriek chýbajúcim patričným registračným rámcom.

SEC totiž väčšinu kryptomien považuje za cenné papiere. Preto ak obchodné platformy nedisponujú patričnou registráciou pre tento typ aktív, porušujú tým federálne pravidlá. Aký je výsledok celého procesu? Obchodníci v USA, ktorí využívali eToro na nej budú môcť kúpiť a predať už len trojicu kryptomien, konkrétne Bitcoin, Bitcoin Cash a Ethereum.

Všetky ostatné virtuálne meny môžu ich vlastníci predať počas nasledujúcich 180 dní, no na nákup bude k dispozícii už len spomínaná trojica kryptomien.

Americká Komisia si obhajuje väčšiu mieru regulácie kryptoaktív tým, že pri rastúcej obľúbenosti kryptoaktív pomáha chrániť obchodníkov pred rôznymi podvodnými projektmi. Hoci eToro pristúpilo na urovnanie požiadaviek, celý rad firiem, vrátane eToro, nesúhlasí s postupom SEC. Obviňujú ju totiž z prekračovania jej právomocí.

Aktuálne sa však zdá, že kompetentné orgány v USA neplánujú meniť predpisy týkajúce sa kryptomien, čo len zvyšuje regulačnú neistotu. Navyše to pre investorov aj spoločnosti znamená, že budú musieť upravovať ich aktivitu podľa súčasných predpisov. Inak im hrozí podobný scenár ako v prípade eToro.

Dočkajú sa podobných regulácií aj obchodníci v Európe?

Všetky zmienené informácie a kroky k obmedzeniu dostupných kryptomien sa týkajú zákazníkov v USA. Pre používateľov eToro mimo územia Spojených štátov sa tak zatiaľ nič nemení. No zvyšujúce sa regulačné nariadenia okolo kryptomien, ktoré postupne prijímajú štáty v Európskej únii, teoreticky môžu viesť k podobným zásahom aj u nás.

O to viac sa oplatí používať na nákup priamo tvorcov a poskytovateľov kryptoprojektov. Najmä tých, ktorí disponujú investičnou atraktivitou a nezávislým preverením ich bezpečnosti. Jedným z nich je napríklad Pepe Unchained. Ten už svojím názvom aj vizuálnym spracovaním naznačuje, že patrí do kategórie meme coinov. No po bližšom preskúmaní projektu zistíte, že ide o projekt s vysokou využiteľnosťou. Pepe Unchained je totiž druhá blockchainová vrstva, ktorá stojí nad sieťou Ethereum.

Pre častých obchodníkov tak ide o výnimočný projekt, ktorý by sme mohli porovnať napríklad so sieťou Polygon. Aj tá využíva mechanizmus Layer 2, čím odbremeňuje primárnu sieť, zrýchľuje transakcie a znižuje poplatky za ne. V prípade Pepe Unchained a jej druhej vrstvy Pepe Chain sa tieto prevody uskutočnia až 100-krát rýchlejšie než na Ethereu.

pepeunchained.com

Efektivitu transakcií prostredníctvom Pepe Chain zvyšuje aj priame premostenie medzi druhou vrstvou a primárnym blockchainom Ethereum. Takto nastavený ekosystém vyhovuje nielen frekventovaným obchodníkom, ale aj vývojárom rôznych Web3 aplikácií a platforiem. Dôveryhodnosť a bezpečnosť projektu dvíhajú aj spomínané audity od Coinsult a SOLIDProof.

Kompletný ekosystém Pepe Unchained dopĺňa aj možnosť zaistiť si pasívny príjem prostredníctvom stakingu. Uzamknutím natívnych tokenov PEPU máte príležitosť získať výnosy až 153 % APY. Na odmeny za staking totiž tvorcovia Pepe Unchained alokovali až 30 % celkovej zásoby tokenov. To je ešte väčší počet PEPU než aký pripadá na aktuálnu fázu predpredaja.

Vďaka možnostiam, ktoré Pepe Unchained ponúka, projekt doteraz vyzbieral 13,5 milióna dolárov. V momentálnej etape predpredaja si token PEPU môžete kúpiť za cenu 0,0097284 $.

Navštíviť Pepe Unchained

Výnosy za staking meme coinov v úplne novej podobe

Podobný potenciál vysokých výnosov má aj Crypto All-Stars. Ten sprístupňuje vlastníkom meme coinov ako Doge, Shiba Inu či Pepe úplne nový systém, ako z držania týchto tokenov profitovať ešte viac. Ústrednou funkcionalitou Crypto All-Stars je ekosystém MemeVault. Prostredníctvom neho budú môcť investori stakovať svoje meme coiny s vysokou výnosnosťou.

Okrem 11 meme coinov, ktoré sa v prvej etape budú dať v MemeVault stakovať, môžu investori uzamknúť aj natívny token projektu – STARS. Odmenou im budú ďalšie tokeny STARS, pričom aktuálna výška bonusov presahuje 1 100 % ročne.

cryptoallstars.io

Platforma, ktorú tvorcovia Crypto All-Stars vytvorili ešte viac prepája oblasť meme coinov s blockchainom. Prvýkrát sa tak bude dať uzamknúť viacero tokenov bežiacich na rôznych sieťach do jedného smart kontraktu. To všetko bez toho, aby investori museli mať hlboké znalosti o fungovaní blockchain technológie.

Projekt sa dnes nachádza v prvej z troch hlavných fáz. Po momentálnej etape predpredaja plánuje Crypto All-Stars zalistovať natívny token STARS na burzách, kde môže jeho cena oproti dnešnej úrovni výrazne vzrásť. Vo finálnej fáze sa spustí samotný MemeVault, ktoré v ňom budú môcť investori uzamknúť.

Aj v tomto prípade si môžete preštudovať audit smart kontraktu projektu, ktorý posilňuje dôveryhodnosť celej platformy. Bližšie informácie o projekte ako aj možnosť kúpiť si tokeny SMART priamo od tvorcov nájdete na oficiálnej stránke projektu.

Navštíviť Crypto All-Stars

Záver

Regulačný rámec kryptomien, ktorý vytvárajú príslušné orgány v USA prinútil platformu eToro stiahnuť z ponuky väčšinu virtuálnych mien. Po novom si americkí používatelia budú môcť u tohto brokera kúpiť už len Bitcoin, Bitcoin Cash a Ethereum. Práve tieto tri kryptomeny SEC nepovažuje za cenné papiere, ale za samostatné investičné nástroje. Preto ich eToro s aktuálnym oprávnením môže ďalej poskytovať.

Vzhľadom na to, že istý druh regulácií začne platiť aj na európskom trhu, nie je vylúčené, že aj lokálni kryptobrokeri budú musieť upraviť svoju ponuku podľa platných noriem. Preto sa oplatí kúpiť si kryptomeny priamo od ich tvorcov a profitovať z ich pridanej hodnoty bez kompromisov. Medzi takéto projekty môžeme zaradiť Pepe Unchained a Crypto All-Stars, ktoré investorom poskytujú nový rozmer obchodovania a zarábania prostredníctvom decentralizovaných mien.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú