V správe boli použité materiály TASR.

Zemný plyn v USA zažíva turbulentné obdobie. Po minuloročnom rekorde v ťažbe americký Úrad pre energetické informácie (EIA) predpovedá, že tento rok bude produkcia mierne nižšia. Na druhej strane, dopyt po plyne stále rastie a dosiahne nové maximum.

Podľa EIA by produkcia zemného plynu v USA mala tento rok dosiahnuť 103,4 miliardy kubických stôp denne. To je mierny pokles oproti minulému roku, kedy sa ťažba vyšplhala na historicky najvyššiu hodnotu 103,8 miliardy kubických stôp denne. Prečo klesá ťažba, ak je dopyt na vzostupe?

Jedným z hlavných dôvodov je pokles spotovej ceny plynu Henry Hub, ktorá v marci tohto roku padla na 25-ročné minimum. V dôsledku toho niektorí producenti obmedzili ťažbu, aby reagovali na nižšie ceny na trhu. Aj keď tohto roku produkcia plynu mierne klesá, EIA predpokladá, že v budúcom roku sa ťažba opäť vyšvihne na nové maximum. Odhaduje sa, že dosiahne 104,8 miliardy kubických stôp denne, čo prekoná aj rekord z roku 2023. Je to však závislé na rôznych faktoroch, vrátane cenového vývoja a dopytu.

Kým produkcia zažíva mierny pokles, dopyt po zemnom plyne v USA má opačný trend. Tento rok by spotreba mala dosiahnuť 89,9 miliardy kubických stôp denne, čím prekoná predchádzajúci rekord z roku 2023, kedy bola spotreba 89,1 miliardy kubických stôp denne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú