České tajné služby v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) zohrali kľúčovú úlohu pri odhalení kybernetickej aktivity napojenej na ruskú vojenskú rozviedku GRU. V správe, ktorú vydalo české Vojenské spravodajstvo, sa uvádza, že cieľom týchto aktivít bolo uskutočňovanie sabotáží, špionáž a narušenie reputácie cieľových organizácií. Na tému upozornila TASR.

Jednotka 29155 GRU

Do vyšetrovania sa zapojila aj česká Bezpečnostná informačná služba (BIS), pričom obe inštitúcie v spolupráci s medzinárodnými partnermi vrátane FBI, pracovali na odhalení činnosti jednotky 29155 GRU. Táto jednotka je známa svojimi operáciami, ktoré zahŕňajú kybernetické útoky, často s globálnym dosahom.

V správe Vojenského spravodajstva je zdôraznené, že obrana kyberpriestoru si vyžaduje medzinárodnú koordináciu a efektívnu výmenu informácií. Kybernetickí aktéri totiž pôsobia bez hraníc a preto je dôležité spoločne pracovať na posilňovaní bezpečnostných mechanizmov, aby bolo možné predchádzať ďalším útokom.

Kybernetický aktér, spojený s GRU, uskutočňoval rôzne škodlivé aktivity už od roku 2020. Jeden z jeho najvýznamnejších útokov sa odohral v januári 2022, keď použil deštruktívny malware WhisperGate proti Ukrajine.

Prepojenie s iným útokom

Tieto hrozby boli tiež prepojené s útokom na muničný sklad vo Vrběticiach z roku 2014, ktorý vyšetrovatelia pripisujú jednotke GRU. Tento incident mal ďalekosiahle dôsledky a je dôkazom toho, aké vážne následky môžu mať operácie ruských spravodajských služieb.

Twitter/Fella McFellaface

Ako totiž informuje portál Startitup, grécky hotel Villa Elena, ktorý britské médiá opisujú ako príjemný rodinný hotel s bazénom a záhradou, slúžil aj inému účelu. Podľa policajných dokumentov bol využívaný ako bezpečný úkryt pre agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorí sa podieľali na útokoch v Českej republike. Hotel vlastnili manželia Nikolaj a Elena Šapošnikovovci, ktorý pracovali ako tajní agenti pre Kremeľ. V rokoch 2012 až 2018 v hoteli bývali najmenej štyria členovia spomínanej jednotky GRU 29155.

Manželia kúpili hotel na polostrove Chalkidiki v roku 2009 a presťahovali sa tam o rok neskôr. Šapošnikovovci sa zapojili do spravodajských a logistických operácií pre Moskvu, pričom veliteľ jednotky 29155 Andrej Averjanov  bol s nimi v priamom kontakte. Dôkazy z telefónu naznačujú, že generál sám strávil v hoteli nejaký čas.

Spomínané osoby pritom žili v Česku pod falošnou identitou ako naturalizovaní občania. Zatiaľ čo obaja boli aktívni v špionáži, Elena Šapošnikovová bola údajne priamo napojená na operácie jednotky 29155, čo z nej robí kľúčovú postavu v pláne destabilizácie západných vlád.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú