Výskumníci z Guy’s and St Thomas‘ a King’s College London odhalili zaujímavé spojenie medzi bežnou ústnou baktériou, Fusobacterium, a zlepšením výsledkov liečby pacientov s rakovinou hlavy a krku. Táto baktéria, ktorá sa zvyčajne spája so zhoršením stavov ako je rakovina hrubého čreva, mala v tomto prípade prekvapivo úplne opačný účinok. Na tému upozornil portál LBC.

Baktéria pomohla s rakovinou

Medzinárodný tím vedcov zistil, že Fusobacterium má schopnosť ničiť rakovinové bunky. V laboratórnych pokusoch prítomnosť tejto baktérie viedla k výraznému zníženiu počtu životaschopných rakovinových buniek; v prípadoch rakoviny hlavy a krku o 70 až 99 %. Tieto výsledky potvrdila aj analýza dát od 155 pacientov, u ktorých bola prítomnosť Fusobacterium v nádoroch spojená so 65 % nižším rizikom úmrtia.

Unsplash/National Cancer Institute/Bing Image Creator

„Očakávali sme, že Fusobacterium bude mať negatívny vplyv, ako to bolo pri iných druhoch rakoviny. Namiesto toho sme zistili, že výrazne znižuje životaschopnosť rakovinových buniek,“ uviedol hlavný autor štúdie Miguel Reis Ferreira.

Tento objav môže mať významné dôsledky pre liečbu rakoviny. Naznačuje, že prítomnosť Fusobacterium by mohla slúžiť ako biomarker pre lepšiu prognózu u pacientov s rakovinou hlavy a krku, čo by mohlo viesť k viac personalizovaným a menej agresívnym liečebným postupom pre pacientov s pozitívnym nálezom na Fusobacterium. Výskumný tím sa teraz zameriava na pochopenie mechanizmov, ktoré za týmto fenoménom stoja, čo môže otvoriť nové možnosti liečby.

Armáda liečivých robotov

Inej skupine vedcov sa zasa podarilo vytvoriť  biohybridných robotov a to tak, že skombinovali baktérie E. coli s umelými robotickými prvkami a materiálmi. Konkrétne sa v rámci štúdie podarilo pripojiť niekoľko nanolipozómov prostredníctvom magnetických nanočastíc ku každej z 86 použitých baktérií E.coli.

Akolpoglu et al., Sci. Adv. 8, eabo6163 (2022), Unsplash / Olga Kononenko

Nanolipozóny sú guľovité vezikuly (názov pre štruktúru vo vnútri alebo mimo bunky určenej na transport, príjem alebo skladovanie zložitejších organických látok) vytvorené z lipodov, ktoré sa často používajú na uchovanie liečivých látok.

Pridaním magnetických nanočastíc odborníci dokázali „pripevniť“ tieto „transportné vrecká“ naplnené chemoterapeutickými liekmi na telá baktérií E.coli, čím vznikla miniatúrna armáda bakteriálnych biohybridných mikrorobotov. Tá dokáže chemoterapeutické lieky dopraviť priamo k rakovinovým bunkám.

Výsledky výskumu predstavujú významný krok v chápaní komplexného vzťahu medzi baktériami a rakovinou. Hoci je potrebná opatrnosť vzhľadom na známe škodlivé účinky tejto baktérie pri iných typoch rakoviny, tento výskum otvára nové možnosti pre liečbu rakoviny hlavy a krku, ktorá v posledných rokoch zaznamenala len málo pokrokov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú