Ľudstvo sa uberá pozitívnym smerom, minimálne čo sa týka vývoja a kreativity v oblasti obnoviteľných zdrojov. Čoraz viac strategických partnerov a spoločností si uvedomuje nevyhnutnosť presedlať na ekologickejšie formy výroby elektriny. Na jednu takúto upozornil portál Electreck.

Bezlopatková inovácia

Aeromine Technologies je startup so sídlom v Texase, ktorý je pripravený urobiť revolúciu v oblasti obnoviteľnej energie so svojou prelomovou technológiou bezlopatkových veterných turbín. Po zabezpečení kola financovania vo výške 9 miliónov dolárov sa spoločnosť pripravuje na rozšírenie výroby a zavedenie svojich inovatívnych systémov v Severnej Amerike a Európe v roku 2025.

Od svojho uvedenia koncom roka 2022 si bezlopatková veterná turbína od texaskej firmy Aeromine Technologies získala značnú pozornosť. Toto inovatívne riešenie, inšpirované aerodynamikou pretekárskych áut, ponúka efektívnu alternatívu k tradičným solárnym panelom v husto zastavaných oblastiach.

„Ide o prevratnú zmenu, ktorá prináša novú hodnotu na rýchlo rastúci trh výroby energie na strechách a pomáha firmám plniť ich ciele v oblasti udržateľnosti prostredníctvom nevyužívaného distribuovaného obnoviteľného zdroja energie,“ prehlásil generálny riaditeľ spoločnosti David Asarnow.

Takto funguje

Systém Aeromine vyniká tichým chodom, minimálnymi nárokmi na údržbu a kompaktným dizajnom. Na rozdiel od klasických veterných turbín nepredstavuje hrozbu pre vtáctvo a nenarúša estetiku okolia. Dokáže fungovať už pri vetre s rýchlosťou 8 km/h, čo z neho robí ideálne riešenie pre mestské prostredie.

Na rozdiel od tradičných veterných turbín s veľkými, hlučnými lopatkami sú kompaktné, nehybné jednotky Aeromine inštalované pozdĺž okrajov striech, otočené smerom k prevládajúcemu smeru vetra. Keď vietor prechádza popri budove, dizajn inšpirovaný profilom Aeromine vytvára nízkotlakovú zónu, ktorá nasáva vzduch cez systém a poháňa vnútorný generátor na výrobu elektriny.

Aeromine Technologies

Typická inštalácia pozostáva z 20 až 40 jednotiek umiestnených na okraji budovy. Pozoruhodné je, že jedna jednotka sa výkonom vyrovná až 16 solárnym panelom. Pri porovnateľných nákladoch dokáže tento škálovateľný systém vygenerovať až o 50 % viac energie než strešné fotovoltaické panely.

Technológia našla uplatnenie najmä na veľkých budovách s plochými strechami, ako sú sklady, kancelárie či obchodné centrá. V súčasnosti prebieha testovanie v závode spoločnosti BASF Corporation v Michigane, pričom systém bol overený v spolupráci s prestížnymi inštitúciami ako národné laboratóriá Sandia a Texaská technická univerzita.

Ohromný potenciál pre celý svet

Nedávna investícia 9 miliónov dolárov od spoločnosti Veriten, zameranej na výskum a stratégie v energetickom sektore, umožní firme Aeromine rozšíriť výrobu a inštalácie po celom svete. Zakladateľ Veritenu, Maynard Holt, spolu s ďalšími lídrami v odvetví, vidí v tejto technológii potenciál pre budúcnosť udržateľnej energetiky.

„Distribuovaná energia je kľúčovým a čoraz strategickejším prvkom vyvíjajúcou sa s rôznorodou energetickou zmesou. Veríme, že inovácia v oblasti distribuovanej energie bude hrať zásadnú rolu v snahe naplňovať potrebu firiem po spoľahlivej, cenovo dostupnej elektrine a túžbu po nízko dopadovej energii,“ prehlásil Holt.

Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a rastúcej podpore investorov sa bezlopatková turbína Aeromine javí ako sľubné riešenie pre čistú energiu v mestskom prostredí 21. storočia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú