Pre slovenských vodičov predstavujú častý problém zahraničné dopravné značky. Najmä ak ide o nezrozumiteľný grafický výjav, ktorý nemá na Slovensku svoj ekvivalent. Jednu takúto značku prednedávnom predstavili v Nemecku a čuduj sa svete, tamojším motoristom sa vôbec nepozdávala. Na našich cestách by si ju síce hľadal márne, no pokutu za nedodržanie pravidla, ktoré s ňou súvisí, môžeš vyfasovať.

Čudná značka s dobrým úmyslom

Premetom možnej kontroverzie je značka, ktorá umožňuje bežným osobným autám jazdiť v pruhu pre autobusy za istých podmienok. Značka vyobrazuje auto s tromi pasažiermi a jej cieľom je znížiť počet áut s jedným pasažierom. Ak už niekde Nemci cestujú, tak nech ich je v aute čo najviac (samozrejme, podľa zákona) a prospejú tak prírode a aj doprave. Oficiálne sa značka vzťahuje na osobné autá alebo motocykle s postrannými vozíkmi, ktoré prepravujú aspoň tri osoby.

Jan Woitas/dpa /editet by CHIP

Formálne sa síce značka zaradila do legislatívy (StVO), no jej praktické využitie sa takmer neuskutočnilo. Dôvodom boli obavy z negatívnych dopadov na vozidlá MHD a zlyhanie pri vytvorení konkrétnych predpisov pre takúto spolujazdu. Značka teda existuje na papieri, ale v praxi sa používa len zriedka. Svoje využitie našla hlavne na experimentálne účely pri dopravných skúškach.

Bezohľadnosť sa trestá pokutou

Dnes všeobecne platí, že aj keď sa v aute vezie tri alebo viac osôb, takéto vozidlo nemôže svojvoľne využívať pruhy pre autobusy. Ak by si si to predsa len chcel vyskúšať, v Nemecku ti za takéto konanie hrozí pokuta až do výšky 170 eur. Na Slovensku sme voči tomuto priestupku jemne tolerantnejší, pokuta za túto bezohľadnosť môže byť udelená do výšky 100 eur. Tieto pruhy sú u nás vyhradené pre vozidlá MHD, taxíky a autá s právom prednostnej jazdy.

Ako uvádza portál Topspeed, otázkou zostáva, či by podobný systém mohol byť zavedený aj na Slovensku. V podstate by malo ísť o krok, ktorý by motivoval ľudí, aby jazdili v aute viacerí naraz. Kontroverzný krok by mohol prispieť k zníženiu počtu áut na cestách, čo by sa páčilo nielen environmentalistom, ale aj večne nahnevaným a netrpezlivým vodičom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú