Slováci práve teraz môžu zažiť unikátny jav, ktorý len tak bežne zo Slovenska nevidieť. Reč je o polárnej žiare, ktorú je v týchto chvíľach možné pozorovať nad severným obzorom ako zo Slovenska, tak aj z Česka a Maďarska. FonTech o tejto skutočnosti informuje na základe informácií od astrofotografa Petra Horálka.

Dokedy potrvá a ako si ju pozrieť najlepšie?

Súčasná polárna žiara je výsledkom priameho zásahu Zeme oblakom nabitých častíc zo Slnka, ktorý sa uvoľnil 3. novembra ráno,“ píše Horálek. Slovákov ďalej upozorňuje, že polárnu žiaru bude prinajlepšom možné sledovať iba počas nasledujúcich dní a rozlíšiť ju môžeš predovšetkým červenou a zelenou farbou.

Nie je možné odhadnúť, ako dlho budú polárne žiary pozorovateľné. Všetko závisí od vlastností slnečného vetra, ktorý k nám po dopade prúdi. Vedci sa však domnievajú, že zvýšená geomagnetická aktivita bude trvať aj do 10. novembra, kedy sa nad českým a slovenským obzorom môžu v prerušovaných intervaloch objaviť ďalšie polárne žiary. Pravdepodobne budú viditeľné len fotograficky.

Okrem jasného počasia musia byť ľudia ďaleko od miest, od zdrojov svetelného znečistenia a musia mať výhľad na severný obzor, aby videli žiaru na vlastné oči. „Žiaľ, žiara sa dá často zameniť za svetlo vzdialeného mesta na obzore, najmä ak je na severe, alebo za oblak osvetlený nejakým zdrojom svetla (napríklad osvetlením orientačných bodov) zdola,“ zdôrazňuje Horálek.

Preto je dobré sledovať online kamery na internete a zistiť, či je polárna žiara skutočne prítomná. Na Slovensku zároveň nečakaj jasné svetlá ako v severských krajinách, väčšinou sú viditeľné len fotograficky a ťažko ich vidieť očami, okrem iného aj kvôli nadmernému svetelnému znečisteniu z miest.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú