Austrália v piatok oznámila, že ruší plán na vývoj série vesmírnych satelitov, pretože sa snaží znížiť náklady v čase hospodárskeho spomalenia a krízy životných nákladov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Projekt s názvom „Národná vesmírna misia na pozorovanie Zeme“ za 1,2 miliardy austrálskych dolárov (728 miliónov eur) predstavili len minulý rok a bol označovaný za kľúčový prvok rozvoja austrálskeho vesmírneho priemyslu.

Cieľom programu bolo navrhnúť, postaviť a prevádzkovať štyri družice, ktoré mali vypustiť do vesmíru v rokoch 2028 až 2033 na zber údajov z pozorovania Zeme. Tieto údaje pomáhajú úradom predpovedať počasie, reagovať na prírodné katastrofy a spravovať životné prostredie.

Stredoľavicová vláda však uviedla, že plán bude zrušený z dôvodov „opravy rozpočtu“, takže Austrália bude závislá od údajov od svojich zahraničných partnerov.

Austrálsky minister priemyslu a vedy Edham Husic povedal, že uprednostňovanie „širších environmentálnych záležitostí“ pri boji proti inflácii znamená „robiť ťažké rozhodnutia“.

„Ak neznížim miliardu tam, musím ju nájsť niekde inde v rezorte. Existujú aj iné spôsoby, ako môžeme budovať kapacity – určite o to máme záujem. Musíme sa len rozhodnúť,“ povedal.

Austrálska vláda prisľúbila, že v tomto roku dosiahne vyrovnaný rozpočet, a to napriek pomalému rastu a neustálemu zvyšovaniu výdavkov na obranu.

Združenie austrálskeho vesmírneho priemyslu (SIAA) uviedlo, že rozhodnutie zrušiť tento satelitný program bolo „krátkozraké“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú