Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska únia aj väčšina automobiliek nám prezentuje elektromobily ako ideálne riešenie klimatickej krízy. Z pohľadu lokálnych emisií sú vozidlá na batérie naozaj zelené, nemajú totiž žiadne výfuky a ich pohon nevypúšťa ani gram CO2.

Kritikom však prekážajú celkové emisie vyprodukované počas používania auta – environmentálna záťaž pri výrobe či recyklácií akumulátorov a nabíjaní elektrinou vyrobenou napr. v uhoľných elektrárňach, tak podľa mnohých výskumov môže byť dokonca vyššia, ako pri jazde spaľovákom.

Jedno z takýchto meraní uskutočňovala aj organizácia Green NCAP, ktorá (podobne ako Euro NCAP) dáva autám hviezdičky – nie však za výsledky v crash testoch, ale podľa toho, ako zelené skóre dosiahnu.

Green NCAP tvrdí, že elektromobily za svoju životnosť emitujú 74 % emisií spaľovacích automobilov, alebo inak povedané, kúpou a používaním elektromobilu ušetríš len štvrtinu emisií. Auke Hoekstra z Technologickej univerzity v Eindhovene však tieto čísla považuje za nezmysel a tvrdí, že batériové autá sú oveľa ekologickejšie. Na tému upozornilo aj Živé.sk.

Vraj majú zlé dáta

Hoekstra, ktorý je aj riaditeľom programu Neon Research plného vedcov zaoberajúcich sa zelenou energiou, tvrdí, že spomenuté číslo pri elektromobilite klesá až k 34 % emisií, teda približne tretine.

Green NCAP, ale aj mnohé iné materiály totiž podľa neho pracujú s dátami, podľa ktorých výroba batérie s 1 kWh (bežný elektromobil má 60-80 kWh batériu, tie luxusné aj 100 kWh) kapacitou vyprodukuje 150 až 200 kg CO2. Údaj z roku 2017 je však podľa Holanďana dnes už úplný nezmysel a už v roku 2020 bolo toto číslo ani nie polovičné, teda 75 kg ekvivalentu CO2 za 1 kWh kapacity batérie elektromobilu.

A hoci samotná výroba elektromobilu naozaj vypúšťa viac emisií, podľa Hoekstra ani náhodou nie o toľko viac, ako tvrdí Green NCAP. Problém vidí aj emisiách elektrického mixu, teda tom, ako znečisťujúca je výroba elektriny, ktorou auto nabíjaš.

Opäť kritizuje neaktuálne čísla, ktoré navyše nerátajú s tým, že počas 10 alebo 15 rokov, kedy budeš auto používať, budú štáty takmer určite odstavovať špinavé elektrárne a nahradzovať ich zelenými obnoviteľnými zdrojmi.

Reálna spotreba zvýši reálne emisie

Chybné majú byť tiež emisie, ktoré podľa tabuliek vypúšťa spaľovák. Ako iste vieš, tabuľkovú spotrebu paliva v reálnej prevádzke dosiahneš len málokedy a podobné to má byť aj so 117 gramami CO2 na kilometer jazdy novým VW Golfom 8. Ako ukazujú údaje a prepočet z obľúbeného nemeckého portálu SprintMonitor.de, počítať treba s vyše 160 g CO2 na km.

Jeden výskum za druhým

Opäť tak platí, že jednotlivé výskumy treba brať s rezervou, nielen elektromobilita totiž zahŕňa obrovské množstvo premenných, pri ktorých je mimoriadne jednoduché niečo zanedbať a výsledky tak nemusia odpovedať realite.

Samozrejme, s úplne presnými dátami nemusí pracovať ani Auke Hoekstra, no zdá sa, že trend prechodu na elektromobilitu sa už nezmení a postupom rokov budú emisie spojené s ich výrobou či nabíjaním určite klesať ešte výraznejšie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú