Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómovia mimo Mliečnej cesty objavili doteraz ten najjasnejší pulzar, informuje portál ScienceAlert. Tento jedinečný a extrémne vzácny objekt astronómov prekvapil a podľa odborníkov ich čoskoro začneme nachádzať oveľa viac.

Väčšina je v našej galaxii

Pulzar je vysoko zmagnetizovaná neutrónová hviezda, ktorá vzniká kolapsom jadra veľkých hviezd. Ich signál má zo Zeme podobu prerušovaných impulzov, pretože rotujú pomerne vysokou rýchlosťou a naše observatóriá ich dokážu registrovať len v momente, keď sú lúčom radiácie nasmerované našim smerom.

Tento fenomén astronómov a astrofyzikov fascinuje už dlhšiu dobu, presnejšie od roku 1967, kedy sa podarilo astronómke Jocelyn Bellovej objaviť prvý takýto objekt. V 80-tych rokoch sa dokonca ukázalo, že rotácia niektorých pulzarov je natoľko stabilná, že prevyšuje presnosť atómových hodín merajúcich čas s už tak neuveriteľnou presnosťou.

Yuanming Wang

Novoobjavený objekt PSR J0523−7125 je výnimočný predovšetkým tým, že sa, na rozdiel od drvivej väčšiny doteraz objavených pulzarov, nenachádza v našej galaxii. V skutočnosti sa nachádza vo Veľkom Magellanovom mračne, do ktorého pred pár dňami nahliadol aj úplne nový Vesmírny teleskop Jamesa Webba.

Spôsobuje záhadné záblesky?

Pulzary sú jedny z najextrémnejších vesmírnych objektov a podľa niektorých teórií môžu stáť aj za radiáciou, ktorá sa šíri zo stredu galaxie a vedci zatiaľ nedokážu s istotou vysvetliť ako. Vedci sa však prikláňajú k vysvetleniu, podľa ktorého za to môžu hypotetická forma temnej hmoty, ktorá je známa ako WIMP.

Pomohol nový teleskop

Najjasnejší kvazar mimo našej galaxie objavili astronómovia pomocou teleskopu ASKAP v Austrálii, ktorý skúmal okolitý vesmír metódou, ktorú porovnávajú k slnečným okuliarom. Vedci si teleskop s touto novou schopnosťou pochvaľujú a tvrdia, že objavenie spomínaného pulzaru ich poriadne prekvapilo.

PSR J0523−7125 je podľa vedcov až 10-násobne jasnejší, ako ktorýkoľvek doteraz objavený mimogalaktický pulzar. Doteraz tento konkrétny pulzar vedci neobjavili, pretože zvyčajne nehľadali cirkulárne polarizované svetlo, ktoré emituje len hŕstka pulzarov.

teleskop FAST
Znázornenie pulzaru. NASA

V rámci prieskumu VAST sa astronómovia pozreli na dáta teleskopu ASKAP a identifikáciu pulzaru PSR J0523−7125 následne potvrdili aj juhoafrickým rádioteleskopom MeerKAT a observatórium Parkes, takisto v Austrálii.

Očakávajú oveľa viac

„Mali by sme očakávať, že nájdeme viac pulzarov pomocou tejto techniky. Je to vôbec po prvý raz, čo sme dokázali hľadať polarizáciu pulzaru systematickým a rutinným spôsobon,“ vysvetľuje astrofyzička a autorka novej štúdie Tara Murphy z Univerzity Sydney.

PSR J0523−7125 úplne zmenil očakávania o maximálnom možnom jase pulzarov vo Veľkom Magellanovom mračne a je možné, že pomocou spomínanej metódy astronómovia objavia ešte jasnejšie objekty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú