Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Stále pretrvávajúca pandémia a neistá situácia v kinách v roku 2021 nútila filmové spoločnosti aj naďalej uvádzať premiéry svojich filmov hybridne v kinách aj na streamovacích platformách, čo opäť viedlo k šíreniu pirátstva vo filmovom priemysle.

Ak bol niektorý z filmov častým terčom pirátstva, v drvivej väčšine išlo o snímku, ktorá bola v nelegálnej forme dostupná online ihneď po svojej premiére na streamovacej službe.

Napriek rozširujúcej sa ponuke možností sledovania cez rôzne online platformy vo svete aj naďalej stúpa aj internetové pirátstvo, pričom o zvýšený apetít po nelegálnych kópiách sa postarali aj viaceré tohtoročné hity ako Squid Game či WandaVision.

Pri seriáloch medziročný nárast pirátstva až o 30 percent

Podľa údajov spoločnosti MUSO, ktorá sleduje a analyzuje pohyb na pirátskych trhoch, sa návštevy monitorovaných pirátskych stránok počas prvých troch štvrťrokov roku 2021 výrazne zvýšili.

Medzi januárom a septembrom 2021 bolo zaznamenaných viac ako 64,9 miliardy návštev na špecifických televíznych pirátskych webových stránkach, čo predstavuje medziročný nárast až o 30 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020.

Krajinou, kde pirátstvo prekvitalo najviac boli Spojené štáty s takmer 7,5 miliardou návštev televíznych pirátskych stránok, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s druhým Ruskom. Napriek tomu, že ponuka streamovacích služieb je v Spojených štátoch najrozšírenejšia a najdostupnejšia, ukazuje sa, že pirátstvo je tam stále na vzostupe.

MUSO/Fontech

Paradoxne práve zvyšujúca sa diverzita obsahu streamovacích spoločností je jedným z dôvodov narastajúceho pirátstva. Každá streamovacia platforma sa snaží prísť s atraktívnym exkluzívnym obsahom uzamknutým pre svoju značku a trendy ukazujú, že skôr ako po predplatnom diváci hromadne siahajú po nelegálnych zdrojoch.

Vplyv Squid Game

K veľkému medziročnému nárastu prispel aj tohtoročný seriálový kórejský hit Squid Game, ktorý sa stal vôbec najsledovanejším seriálom v histórii Netflixu a vo svete vyvolal malú seriálovú hystériu.

Nie všetci si však Squid Game mohli pozrieť legálne – Netflix totiž vôbec nefunguje na masívnom čínskom trhu, a podľa Yonhap News bola túžba vidieť jeden z najúspešnejších seriálov poslednej dekády pre Číňanov väčšia ako snaha rešpektovať zákon a Squid Game bol v Číne vysielaný na viac ako 60-tich nelegálnych streamovacích službách.

Netflix

Okrem webových stránok s nelegálnym streamovaním čínski diváci sťahovali súbory aj z cloudových služieb ako je Baidu Wangpan a prostredníctvom protokolu na zdieľanie súborov BitTorrent.

Podľa údajov z iknowwhatyoudownload si Squid Game torrenty sťahovalo, či zdieľalo v dobe premiéry medzi 18. septembrom a 5. októbrom priemerne viac ako 30 000 ľudí, čím sa stal podľa webovej stránky jedným z najsťahovanejším seriálom v Číne.

Okrem Squid Game mali podľa MUSO vplyv na pirátstvo aj ďalšie tohtoročné hity – Loki a WandaVision, ktorý sa dokonca umiestnili na prvých dvoch priečkach v rebríčku najsťahovanejších seriálov v roku 2021.

Po dlhých rokoch tak v prvenstve vystriedali seriál Hra o tróny, ktorý bol dlhodobo najviac sťahovaným seriálom. Seriály od Marvelu v konečnom dôsledku potvrdili, že pirátska komunita si v roku 2021 za cieľ najčastejšie vyberala komiksové projekty.

TorrentFreak/Fontech

NEPREHLIADNI
Prvé miesta prekvapia. Čo Slováci v roku 2021 najviac sledovali na Netflixe a HBO?

Kráľmi nelegálneho sťahovania sú…
Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú