Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bankové transakcie čaká začiatkom budúceho roka veľká zmena. Slováci sa konečne dočkajú okamžitých platieb, vďaka ktorým bude posielanie financií z účtu na účet medzi rôznymi bankami záležitosťou len niekoľkých sekúnd.

Doplnené 7. decembra:

Spoplatnenie okamžitých platieb bude po ich zavedení vo februári 2022 individuálne v závislosti od rozhodnutia banky. Podľa Denníka E však už teraz prvé dve banky potvrdili, že okamžité platby nespoplatnia dodatočnými poplatkami a klienti ich budú môcť využiť aj pri klasickom balíku.

Okamžité platby k bežnému účtu už potvrdila Slovenská sporiteľňa a v novom cenníku aj Tatra banka.  Podľa toho tak budú tieto rýchle platby vnímané rovnako ako SEPA platby a klienti týchto dvoch bánk za nich nebudú platiť nič navyše. V prípade ostatných bánk je zatiaľ situácia nejasná.

Ďalšie bankové domy presný termín spustenia okamžitých platieb ani ich spoplatnenie nekomunikovali, no minimálne v prípade Fio banky je záujem priniesť tieto platby po vzore Tatra banky a Slovenskej sporiteľne bez dodatočného poplatku.

Pôvodný článok z 25. novembra:

Slovenské banky spustia okamžité platby

Príchod rýchlych platieb medzi bankami umožnilo zvýšenie limitu SEPA platieb, ktorý sa 1. júla 2020 zdvihol z pôvodných 15-tisíc eur až na 100-tiísc eur, vďaka čomu bolo možné plošné rozšírenie nového systému.

Do prvej polovice minulého roka využívala systém okamžitých platieb podľa NBS už viac ako polovica poskytovateľov platobných služieb zapojených do systému SEPA platieb v 22 krajinách EÚ.

Nie všetky banky na Slovensku sa však plánujú do systému zapojiť hneď na začiatku. Spustenie okamžitých platieb doteraz potvrdili len 3 bankové domy. Zisťovali sme, ako túto zmenu vnímajú ďalšie banky a či okamžité platby vôbec zavedú.

V prvotnej fáze ich poskytnú len 3 banky

Spustenie okamžitých platieb v prvých bankách na Slovensku je naplánované od 1. februára budúceho roka. Predpokladom na spustenie týchto platieb podľa Národnej banky Slovenska bolo, aby sa do systému zapojili aspoň 3 banky. Predpoklad sa naplnil po zapojení VÚB banky, Tatra banky a Slovenskej sporiteľne.

Tieto bankové domy už oficiálne potvrdili spustenie systému okamžitých platieb, ktorý momentálne testujú. Ostatné banky zatiaľ oficiálne nestanovili termín, kedy by sa do systému zapojili.

Zobraziť celú galériu (2)
freepik (Úprava redakcie)

Zapoja sa aj ďalšie banky na Slovensku?

Podľa vyjadrení, ktoré získala redakcia FonTech.sk, plánujú spustenie okamžitých platieb aj ďalšie veľké banky. Záujem o túto službu tu je, no klienti momentálne nevedia, kedy budú môcť tento  druh platieb využiť. Niektoré banky však potvrdili, že ich plánujú sprístupniť bez dodatočných poplatkov. Vo väčšine však ďalšie banky ešte len analyzujú možnosť spustenia okamžitých platieb.

„mBank ako digitálna banka určite zvažuje zavedenie eurových instantných platieb, pretože ich považuje za prirodzený prvok v rozvoji moderných platobných metód.

Nakoľko toto riešenie vyžaduje náročnú prevádzkovú a technickú prípravu a dostatočnú zapojenosť bánk, zavedenie takýchto platieb v mBank momentálne analyzujeme a o ich implementácii na slovenský trh budeme včas informovať,“ informovala redakciu FonTech.sk Milada Pivníková, produktový manažér mBank pre platobné služby.

Hovorca Fio banky, Jakub Heřmánek, pre našu redakciu uviedol, že momentálne je priskoro poskytnúť zo strany banky bližšie detaily. Dodal však, že pokiaľ to bude možné, Fio banka spustí okamžité platby ako bezplatnú službu pre všetkých klientov tak, ako im poskytuje aj ostatné bežné služby.

Needpix

Na príprave zavedenia okamžitých platieb už pracuje 365.bank, ktorá bude podobne ako ostatné banky o bližšom termíne informovať neskôr. Podobné vyjadrenie poskytla aj Poštová banka. V neskoršej fáze sa do systému pridá aj ČSOB.

„Klientom chceme umožniť realizovať v budúcnosti aj tzv. okamžité platby a na implementáciu tohto riešenia sa pripravujeme,“ vyjadrila sa pre FonTech.sk hovorkyňa Anna Jamborová. „Vzhľadom na to, že naša banka aktuálne prechádza transformačným programom a jeho súčasťou je aj zavedenie nového bankového systému, ktorý práve takéto transakcie umožní, okamžité platby spustíme v tomto novom riešení v ďalších fázach, nie hneď v prvej,“ pokračuje Jamborová vo vyjadrení pre našu redakciu.

Pri okamžitom platení bude potrebné dodržať pár podmienok

Pre čo najlepšie fungovanie týchto platieb je potrebné, aby sa do systému zapojilo čo najviac bánk. Pri posielaní peňazí medzi účtami v rôznych bankách je totiž pre využitie okamžitých platieb potrebné, aby boli do systému zapojené obe strany a samotná transakcia bola v eurách.

Okamžité platby môžu využívať všetci klienti: fyzické osoby, podnikatelia, veľkí firemní klienti aj  verejné inštitúcie. Jedinou podmienkou je, aby banka platiteľa aj banka príjemcu poskytovali spracovanie okamžitých úhrad,“ zdôrazňuje NBS.

V niektorých prípadoch si môžu banky za okamžité platby účtovať dodatočné poplatky. „Výšku klientskeho poplatku za okamžitú platbu určuje banka,“ informuje NBS. Okamžité platby budú dostupné nepretržite 24 hodín, 7 dni v týždni aj počas víkendov a sviatkov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú