Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Situácia v slovenských nemocniciach sa opäť komplikuje. Lekári sa preto spojili a rozhodli predstúpiť pred verejnosť. Infektológ  Peter Sabaka podľa SITA prečítal list, ktorý pripravil prevažne primár Interného oddelenia Nemocnice s Poliklinikou Považská Bystrica Milan Kulkovský a ktorý podpísalo viac ako 1 300 zdravotníkov.

Lekári ho adresujú najmä ľuďom, ktorí veria internetovým hoaxom, prípadne im nestačia dostupné vedecké štúdie o účinnosti očkovania, ktoré výrazne znižuje úmrtnosť na koronavírus aj počty pacientov v nemocniciach. Na Slovensku v týchto dňoch pribúdajú tisícky infikovaných denne a počet ľudí na lôžkach stúpol na 2 108, čo znova komplikuje vykonávanie štandardných operačných zákrokov pre pacientov s inými ochoreniami.

„My, zdravotníci a zdravotníčky pracujúci na COVID oddeleniach po celom Slovensku, vás prosíme o našu dôveru a pomoc. Dôsledky COVID máme dennodenne pred očami. Ľudia s ťažkým priebehom umierajú v našich rukách. Očkovanie nie je politická otázka, je to predovšetkým medicínska otázka,” apelovali na ľudí slovenskí zdravotníci. Sabaka zopakoval, že vakcíny sú bezpečné, veria im aj zdravotnícki pracovníci, preto sú na COVID oddeleniach takmer všetci lekári zaočkovaní, píše SITA

Znefunkčnenie iných oddelení

Lekári tiež hovorili o poskytovaní zdravotnej starostlivosti aj iným ako COVID pacientom. Medzi obeťami pandémie sa podľa nich vzhľadom na postupné odkladanie chirurgických zákrokov ocitnú aj ľudia, ktorí ochorenie COVID-19 nemali.

Riaditeľ UNB Roland Schaller lekárov podporil. Zároveň médiá informoval, že v súčasnosti u nich leží 157 pacientov, z toho 12 potrebuje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Doplnil tiež, že k nim prichádzajú už aj pacienti z iných krajov. Výzvu podporil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský osobne. Ocenil prístup a prácu všetkých zdravotníckych pracovníkov na Slovensku. „Jedine očkovanie je to, čo nás môže z tejto pandémie vyviesť,” dodal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú