Americká softvérová spoločnosť Microsoft za približne 16 miliárd dolárov kupuje firmu Nuance produkujúcu softvér na rozpoznávanie hlasu. Microsoft chce za každú akciu spoločnosti Nuance zaplatiť 56 dolárov.

Ide o 23 % prirážku k piatkovej uzatváracej cene na burze. Vrátane záväzkov obe firmy hodnotu transakcie vyčíslili na 19,7 miliardy dolárov. Akvizícia spoločnosti Nuance Microsoftom prichádza po tom, ako obe firmy v roku 2019 vytvorili partnerstvo. Technológia Nuance sa vo veľkej miere využíva na vedenie lekárskych záznamov. Táto dohoda posilní ponuku Microsoftu v oblasti zdravotnej starostlivosti, uviedol americký gigant v správe pre tlač.

Ohlásená transakcia je druhou najväčšou akvizíciou zo strany Microsoftu odvtedy, ako americký gigant v roku 2016 za 26 miliárd dolárov kúpil spoločnosť LinkedIn. Očakáva sa, že transakciu dokončia v tomto roku, schváliť ju však ešte musia akcionári firmy Nuance. Hodnota akcií Nuance po ohlásení transakcie pred otvorením riadneho pondelkového obchodovania na americkej burze posilnila o približne 23 %.

Doterajší šéf Mark Benjamin zostane generálnym riaditeľom Nuance a bude sa zodpovedať Scottovi Guthrieovi, výkonnému viceprezidentovi pre cloud a AI v spoločnosti Microsoft.  Zemetrasenie nastalo nedávno aj v hernom priemysle. Microsoft kúpil za 7 miliárd známe vývojárske štúdio Bethesda.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú