Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Doručovanie zásielok z Číny býva neraz poriadne zdĺhavé a na svoju objednávku si zákazníci počkajú v najrušnejších obdobiach aj o niekoľko týždňov dlhšie. To však chce zmeniť poštový doručovateľ u našich susedov. Aliexpress a Česká pošta budú bližšie spolupracovať pri doručovaní zásielok z Číny, ktoré budú vďaka tomu ľuďom doručované už do 2 týždňov od objednania, informovala pošta v tlačovej správe.

Už zajtra sa spustí jeden z najväčších každoročných čínskych výpredajov známy ako „Singles Day“ (podobný ako Black Friday), počas ktorého ponúkajú obchody 11.11. výrazné zľavy na svoje produkty. Lákavé akcie pritom čakajú na ľudí najmä v čínskych e-shopoch, ktoré však majú takto pred sviatkami obrovský nával objednávok.

Aktualizácia 13.11.2020

Redakcia FonTech.sk získala stanovisko Slovenskej pošty k otázkam o prípadnej spolupráci s Aliexpressom po vzore Českej pošty. Z vyjadrenia však vyplýva, že u nás sa takejto spolupráce medzi poštou a týmto populárnym internetovým obchodom z Číny zatiaľ nedočkáme.

„Slovenská pošta v súčasnosti takúto spoluprácu neplánuje,“ informovala FonTech.sk hovorkyňa Slovenskej pošty Mgr. Iveta Dorčáková.

Pôvodný článok

Česká pošta doručí zásielky z Číny už do 2 týždňov

Kvôli vysokým počtom objednávok môže doručenie zásielky trvať omnoho dlhšie. Spravidla býva tovar z Číny doručovaný v priebehu niekoľkých týždňov, no termín sa môže natiahnuť aj na viac ako celý mesiac. V Česku však tento problém vyrieši Česká pošta, ktorá začala spoluprácu s najväčším internetovým predajcom z ďalekého východu – Aliexpressom.

Zobraziť celú galériu (2)
Freepik (Úprava redakcie)

Práve vďaka tejto spolupráci bude môcť poštový doručovateľ dodať objednávky zákazníkom v Česku už do 2 týždňov od objednania, a to vrátane prípadných formalít. Samotný tovar bude prechádzať cez špeciálne colné preskladisko v Belgicku a k zákazníkovi príde omnoho skôr ako zvyčajne.

Pri aktuálnej zľavovej akcii ide o pilotnú spoluprácu, ktorej cieľom je čo najrýchlejšie dodanie tovaru koncovým zákazníkom. Preto budú objednávky odosielané ako vnútroštátna zásielka v rámci ČR. Spolupráca s Českou poštou je pre tento globálny e-shop logická, pretože ponúkne najširšiu logistickú sieť v Česku,“ vyjadril sa manažér medzinárodného obchodu Českej pošty Martin Hurda.

Už v budúcom roku však plánuje Česká pošta prehĺbiť spoluprácu s Aliexpressom a pridať sa ku krajinám, v ktorých sú zásielky objednané cez túto čínsku platformu doručované do 10 dní. Navyše sa vďaka tejto spolupráci nemusia zákazníci trápiť pre preclenie či zdaňovanie tovaru.

Zásielky budú totiž púšťané do voľného obehu v rámci EÚ práve cez Belgicko, kde bude mať Aliexpress daňového partnera, ktorý sa postará o zaplatenie poplatkov, informuje Živé.cz.

V budúcom roku bude zdanený aj najlacnejší tovar zo zahraničia

Takúto spoluprácu by rozhodne uvítali aj zákazníci na Slovensku, ktorým by Slovenská pošta mohla zásielky z Číny doručovať výrazne rýchlejšie ako doteraz a bez zbytočného zdržania pri preclení a zdanení tovaru. Od 1. júla 2021 totiž začnú v rámci EÚ platiť nové pravidlá, podľa ktorých bude potrebné zdaňovať aj tovar do 22 €, ktorý mal doteraz výnimku.

Zákon schválila už aj slovenská vláda a pri objednaní tovaru zo zahraničia (z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ) teda bude potrebné platiť DPH aj za najlacnejšie zásielky. Pôvodne mala zmena platiť od začiatku roka 2021, no jej platnosť sa kvôli pandémii koronavírusu posunula o pol roka na začiatok júla. Všetky ďalšie informácie k tejto téme nájdeš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú