Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA informovala na svojom webe, že po takmer 8-mesačnej odmlke sa jej konečne podarilo odoslať signál sonde Voyager 2. Hluché obdobie, počas ktorého nebolo možné sa so sondou spojiť, majú na svedomí prebiehajúce opravy na jednej z troch vysokovýkonných antén.

Jediná z troch veľkých antén Deep Space Station s priemerom až 70 metrov, ktorá je schopná komunikovať so sondou Voyager 2, je anténa DSS43. Tá sa nachádza v austrálskom hlavnom meste Canberra. Aktuálne ale na tejto 47-ročnej anténe prebiehajú opravy a nadviazanie spojenia so sondou Voyager 2 malo slúžiť aj ako test nového rádiového vysielača, informoval Engadget.

Na komunikáciu so sondou Voyager 2 máme len túto anténu v Austrálii. Kým ostatné dokážu signály prijímať, DSS-43 ich sonde aj odosiela. CDSCC

Voyager 2 sa aktuálne nachádza 18,8 miliardy kilometrov od Zeme. Po dokončení všetkých opráv, ktoré sa odhadujú na február 2021, bude tím vedcov z NASA znova schopný nadviazať so sondou stabilnú komunikáciu.

Okrem toho má táto anténa zohrávať kľúčovú rolu aj pri komunikácii s roverom Perseverance, ktorý by mal na povrchu Marsu pristáť 18. februára 2021. Na tomto odkaze si dokonca môžeš naživo pozrieť, kde sa aktuálne sonda nachádza v rámci počas cesty vesmírom.

Zdroj: NASA, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú