Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok podpísal v USA s tamojším ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom deklaráciu o bezpečnosti 5G sietí. Slovensko chce podľa dohody spolupracovať s týmto zahraničným partnerom na vybudovaní bezpečnej infraštruktúry pre 5G. Aká je však druhá strana mince a prečo môže byť táto deklarácia predzvesťou konca čínskych technológií aj v našej krajine?

V skorých ranných hodinách informoval Ivan Korčok o stretnutí s Mikeom Pompeom počas svojej služobnej cesty do Spojených štátov, ktoré navštívil práve za účelom podpísania spomínanej deklarácie. Vyhlásenie SR a USA k bezpečnosti 5G sietí pripravil a vzala vláda na vedomie ešte 14. októbra. Samotná deklarácia bola podpísaná včera 22. októbra.

Okrem Slovenska podpísali deklaráciu aj ďalšie európske krajiny, medzi ktorými je Česko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko. Cieľom tejto dohody je zaistiť bezpečnú 5G sieť, ktorá predstavuje pre krajiny nielen technický, ale aj ekonomický rozvoj.

„Toto vyhlásenie som za vládu SR podpísal na prvom mieste kvôli našej vlastnej bezpečnosti. Je to naše rozhodnutie, lebo si uvedomujeme, že bezpečnosť kritickej infraštruktúry je kľúčovým predpokladom, aby sme jej kontrolu mali vo vlastných rukách.

Zároveň si musíme uvedomiť, že medzi spojencami garantujúcimi našu obranu majú kľúčové postavenie práve USA a bezpečnosť 5G je okrem iného základným predpokladom pre výmenu informácií,“ informoval podľa správy TASR šéf slovenskej diplomacie.

Aj po podpísaní deklarácie si však Slovensko zachováva v tomto smere suverenitu, no zaviazalo sa pravidlá o bezpečnosti 5G dodržiavať.

Celé znenie už podpísanej deklarácie nájdeš v dokumente nižšie:

Spoločné vyhlásenie SR a USA k bezpečnosti sietí 5G by Matúš Mitro on Scribd

Zároveň ale bude dodržiavať aj vydaný „5G toolbox“ z dielne EÚ, ktorý rovnako pojednáva o bezpečnosti 5G sietí. Súbor pravidiel únie kladie dôraz najmä na pravidlá o bezpečnosti, koordináciu pri normalizácii a certifikácii na európskej úrovni, ochranu európskeho dodávateľského reťazca pre 5G, obchod, hospodársku súťaž, verejné obstarávanie a financovanie pri budovaní 5G sietí.

Konkrétna implementácia jednotlivých pravidiel aj v rámci deklarácie s USA však jasne nepomenováva riziká a hrozby, ktorými sa majú zúčastnené krajiny pri vývoji infraštruktúry vyhýbať. Explicitne tak nepomenúva Huawei ako hrozbu, no každý súdny človek si vie vyvodiť vlastný záver z krokov USA.

Nová generácia mobilných sietí predstavuje veľký krok vpred a je teda potrebné zaistiť vysokú bezpečnosť infraštruktúry a eliminovať riziká bezpečnostných hrozieb, kybernetických útokov či špionáže. Tu však narážame na mnoho nejasností, ktoré môžu byť vysvetlené viacerými spôsobmi.

Zobraziť celú galériu (0)
HiSilicon (Úprava redakcie)

Boj proti čínskym technológiám sa prenáša aj na Slovensko

Jedným z nich je práve znenie samotnej deklarácie o 5G sieťach a 5G toolboxu. Stanovené body a štandardy sa krajiny, ktoré deklaráciu podpísali a implementujú 5G toolbox z dielne EÚ, rozhodli dodržiavať za účelom zaistenia bezpečnosti, ktorá je pri tejto novej komunikačnej technológii prvoradou. Samotný výber dodávateľov ostáva stále na rozhodnutí prevádzkovateľov sietí, avšak za predpokladu, že splnia stanovené podmienky.

„Výber dodávateľov 5G technológií je v rukách jednotlivých prevádzkovateľov sietí. Musia však splniť podmienky sektorovej vyhlášky, v ktorej budú opatrenia pre bezpečnosť nákupu, implementácie a prevádzky 5G sietí.

Slovensko a väčšina členských štátov EÚ implementujú tzv. 5G Toolbox, v ktorom sa nachádzajú strategické a technické opatrenia k prevádzke sietí piatej generácie,“ informoval FonTech.sk vo svojom vyjadrení por. Mgr. Peter Habara z NBÚ.

Podľa diania v posledných mesiacoch je však možné vyložiť si toto dianie aj iným spôsobom. Prijatím a podpísaním deklarácie s USA sa aj Slovensko zaviazalo spolupracovať na budovaní bezpečnej 5G siete. Slovo „bezpečnosť“ totiž zohráva v tomto smere veľkú úlohu.

Boli to totiž práve Spojené štáty, ktoré vyrukovali do boja proti čínskych technológiám, obzvlášť proti technológiám pre 5G od Huawei a ZTE, ktoré označili ako bezpečnostné riziko a špionážne nástroje.

USA chcú „čistú sieť“

Konanie USA malo na fungovanie a rozvoj týchto gigantov obrovský dopad, jeho technológie totiž z „bezpečnostných“ dôvodov odmietli viaceré krajiny aj v rámci Európy. Tlak USA na spojencov je v tomto smere skutočne veľký.

Pripomeňme len, že USA prišli v tomto roku s programom „Čistá sieť“, ktorý má zaistiť bezpečnosť sietí mobilných operátorov, virtuálnych obchodov s aplikáciami, samotných aplikácií, cloudu, internetového pripojenia a už spomínaných 5G sietí. Práve tento program mal dopad aj na ďalší vývoj diplomacie a politických vzťahov so spojencami v Európe.

„Naše vzťahy prechádzajú vážnou skúškou, nesmieme sa vzďaľovať napriek tomu, že máme odlišné názory na viaceré otázky. Treba si uvedomiť, že niet jediného problému či konfliktu vo svete, ktorý by sa netýkal spoločne EÚ a USA. Preto musíme viac komunikovať a usilovať o spoločné riešenia.

Len tak sa vysporiadame s dramaticky sa meniacim medzinárodným prostredím a udržíme postavenie Západu na globálnej scéne vo vzťahu k tým, ktorí ho chcú zásadne obrátiť vo svoj prospech. Toto je dnes podstata toho prečo sa USA a EÚ potrebujú dnes viac ako kedykoľvek doteraz,“ dodal podľa TASR Ivan Korčok.

Spojené štáty sa pritom otvorene vyjadrujú o nebezpečnosti, nedôveryhodnosti a napojení čínskych technologických gigantov na tamojšiu čínsku vládu. „Nemôžeme dôverovať spoločnosti Huawei či hovorí pravdu a chráni záujmy ostatných a nemalo by sa jej dôverovať ani v prípade rozhodujúceho zabezpečenia sietí 5G,“ píše sa na vládnom webe USA. Ide pritom len o jeden z jasných náznakov boja USA proti čínskych technologickým spoločnostiam.

Podpísaním vyššie uvedenej deklarácie o bezpečnosti 5G podľa riaditeľa Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií, Mateja Šimalčíka, Slovensko pripúšťa riziká čínskych dodávateľov technológií pre 5G, aj keď je deklarácia právne nezáväzná.

Stále je však nepriamo namierená práve proti gigantom ako Huawei a ZTE. Pripomeňme len, že nečakaný rozpor nastal aj po vyjadrení prezidentky SR, Zuzany Čaputovej, ktorá kvôli účasti Huawei chcela bojkotovať konferenciu Globsec.

Ďalšie dôležité články k téme:

Dostane Huawei a ZTE v SR stopku?

Dianie v poslednom čase aj na Slovensku teda naznačuje, že čínske technológie môžu u nás dostať červenú. Hoci sa doteraz v oficiálnych zdrojoch NBÚ, SIS či iných nikdy nespomínali konkrétne spoločnosti, je dobre známe, že medzi čínskych dodávateľov pre 5G patrí aj Huawei a ZTE. Práve im môže ďalší vývoj v tejto oblasti u nás uškodiť najviac.

„Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT dlhodobo neodporúča používanie čínskych technológií a služieb. V podobnom duchu sa niesli napríklad aj výročné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS).

Úrad v aktuálnom návrhu novely zákona o kybernetickej bezpečnosti navrhuje možnosť zakázať alebo obmedziť prevádzkovateľom základných služieb používať konkrétny produkt, proces alebo službu, ak je to potrebné na zaistenie kybernetickej bezpečnosti,“ dodal vo vyjadrení pre FonTech.sk hovorca NBÚ.

O aktivitách zahraničných ruských a čínskych subjektov vydala výročnú správu aj SIS (Slovenská informačná služba), ktorá uviedla, že čínske aktivity na Slovensku boli zamerané najmä na IT oblasti a nadväzovanie vzťahov na vysokých miestach.

Podľa SIS boli tieto aktivity zaznamenané u predstaviteľov nemenovanej čínskej telekomunikačnej spoločnosti, ktorí nadväzovali vzťahy na niekoľkých ministerstvách. Ďalšie detaily sa dočítaš v samostatnom článku.

Asertívne pôsobenie čínskych spravodajských zložiek bolo zaznamenané predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významnej čínskej telekomunikačnej spoločnosti, ktorých záujem sa v SR orientuje na viacero tematických oblastí.“

Vytváranie a následné rozvíjanie vzťahov zo strany predmetnej telekomunikačnej spoločnosti sa v hodnotenom období týkalo pracovníkov niekoľkých ministerstiev,“ píše sa v správe SIS.

Budúcnosť čínskych gigantov je na Slovenskú príliš neistá

Slovensko je teda jednou z krajín, ktoré uzavreli dohodu s USA o tom, že sa budú podieľať na vývoji bezpečných 5G sietí či transparentnom výbere overených dodávateľov.

Hoci však neboli jasne pomenované žiadne spoločnosti, nepadli žiadne mená, je vidieť, akým smerom sa vývoj 5G v našej krajine uberá a pravdepodobne (nie je potvrdené) môže naša krajina v budúcnosti odmietnuť Huawei a ZTE, či iné čínske firmy, ako dodávateľov technológií a považovať ich, podobne ako mnohé iné, za bezpečnostnú hrozbu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú