Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť SpaceX sa opäť pripravuje na ďalšiu misiu pre americké Vesmírne sily, ktoré chcú dostať na orbitu satelit zo systému GPS III. Od roku 2018 firma vyniesla 2 takéto satelity z konštelácie a aktuálne bude na palube Falconu 9 štvrtý satelit. Tretí v poradí totiž vyniesla spoločnosť United Launch Alliance, informuje Teslarati. Štart Falconu 9 je naplánovaný na sobotu ráno nášho času.

Už zajtra skoro ráno odštartuje raketa Falcon 9 z Mysu Canaveral, odkiaľ sa vydá na ďalšiu misiu s vojenským satelitom GPS III Space Vehicle 04 (4. satelit v poradí) od amerických Vesmírnych síl.

Centrum kozmických a raketových systémov tak s pomocou SpaceX rozšíri konšteláciu novej generácie GPS III o ďalší satelit. Naposledy letel tretí satelit v júni tohto roka, rovnako s raketou Falcon 9.

Aktualizácia 3.10.2020 

Štart rakety Falcon 9 s vojenským satelitom GPS III Space Vehicle 04 sa nakoniec nekonal. SpaceX odložil aj túto misiu. Príčina však zatiaľ nie je známa. Spoločnosť momentálne skúma možnosti letu v ďalšom termíne. Aktuálne nebol čas ani dátum potvrdený. Po predošlých 4 pokusoch o štart Falconu 9 v misii Starlink 12 ide už o 5. zrušený let spoločnosti za posledné týždne.

SpaceX vynesie ďalšie vojenský satelit a získal povolenie, s ktorým ušetrí desiatky miliónov

SpaceX sa v minulosti postaral aj o vynesenie prvého satelitu GPS III 01, ktorý vyniesla na orbitu raketa Falcon 9 ešte v roku 2018. O rok na to sa o dopravu druhého satelitu v poradí postarala raketa Atlas V od ULA.

Falcon 9 by mal odštartovať z komplexu SLC-40 zajtra ráno o 03:45 nášho času. V prípade nepriaznivého počasia alebo iného problému je k dispozícii aj náhradný termín pre let, ktorý sa potom uskutoční o deň neskôr.

Kvôli charakteru letu musel SpaceX využiť zbrusu nový 1. stupeň pre Falcon 9. V prípade vynášania vojenských satelitov pre americkú armádu bolo doteraz totiž podmienkou, že raketa musel letieť vždy s novým boosterom.

To sa však zmení už v budúcnom roku. Spoločnosť totiž dostala dôležité povolenie, v ktorom armáda USA povolila, aby boli satelity a náklad vynášané aj pomocou predtým využitých stupňov.

Týmto spôsobom bude možné na jednom štarte rakety ušetriť až 52 miliónov dolárov. Aktuálne však SpaceX túto možnosť ešte nevyužije. Prvý štart s vojenským satelitom GPS III v rakete Falcon 9 so znovu použitým 1. stupňom sa očakáva až v budúcom roku pri vynášaní piateho a šiesteho satelitu z tejto konštelácie.

Falcon 9 s novým boosterom pod označením B1062 prešiel úspešným statickým testom deviatich motorov Merlin 1D ešte v piatok 25. septembra a je pripravený na zajtrajší vzlet.

Štart Starlinkov bol doteraz odložený až 4-krát

Prvý stupeň rakety sa počas zajtrajšieho rána oddelí od druhého stupňa po približne 2 a pol minútach od štartu. Následne pristane 1. stupeň na dronovej lodi Just Read the Instructions a k vypusteniu vojenského satelitu GPS III Space Vehicle 04 dôjde potom v čase T+1:29:18 od vzletu rakety. Ostáva tak dúfať, že zajtrajší let SpaceX nič neprekazí.

Spoločnosť totiž doteraz odložila plánovanú misiu Starlink 12 už 4-krát, z toho 3-krát kvôli problémovému počasiu a naposledy zastavil štart Falconu 9 len 18 sekúnd pred štartom riadiaci počítač. Momentálne nie je známe, kedy SpaceX opäť plánuje odštartovať ďalšiu várku 60 Starlinkov. Bližšie detaily o tejto misii sa dozvieš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú