Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Výkonný riaditeľ koncernu PSA, Carlos Tavares je známy svojou kritikou voči emisným normám EÚ a elektromobilite. Ako informuje Reuters, elektromobily si podľa neho kupujú iba „zelení závisláci“ a chýba im väčšia príťažlivosť, aby boli oslovení bežní spotrebitelia.

Počas konferenčného hovoru, ktorý nahradil tohtoročný zrušený autosalón v Ženeve kvôli koronavírusu, uviedol, že dopyt po elektromobiloch sa zrúti, ak sa na nejakom trhu zrušia dotácie. Výzvou podľa Tavaresa je, aby boli elektromobily cenovo dostupné pre každého najneskôr do roku 2025.

Prečítaj si tiež
Rozvoj elektromobility nie je možný bez podpory štátu

Dôvody, prečo si bežní spotrebitelia nekupujú elektromobily, sú vraj nedostatočná nabíjacia sieť, obmedzený dojazd a neistá dlhodobá cena elektrickej energie. Z tohto dôvodu PSA vyvíja plne elektrické, hybridné aj spaľovacie motory, aby sa mohli veľmi obratne prispôsobiť tomu, čo zákazníci požadujú.

PSA je „na dobrej ceste“ splniť emisné normy v rokoch 2020-2021

Tavares verí, že emisné normy, ktoré požaduje Európska únia, vozidlá skupiny PSA v najbližších rokoch dodržia. V súčasnosti PSA predáva vozidlá značiek Peugeot, Citroen, DS a Opel. Ako prejav úspechu poukazuje výkonný riaditeľ na pokles emisií CO2 v automobiloch Opel v roku 2019 o 20 gramov, informuje Electrek.

PA Consulting v januára tohto roku predpovedali, že emisie PSA nedosiahnu cieľ 91,6 g/km a budú vyššie až o 4 g. Ak sa tento scenár naplní, PSA bude nútené zaplatiť pokutu vo výške takmer 1 miliardy €.

Cieľom spoločnosti je, aby každá z jej značiek mala vo svojom portfóliu aspoň jeden čistý elektromobil a v roku 2021 zisky z ich predaja spolu s plug-in hybridmi tvorili približne 10 % zisku.

Zlúčenie s FCA

Fúzia medzi PSA Group a FCA (Fiat-Chrysler Automobilies) je na dobrej ceste. Podľa Automotive News spoločnosti predložili 14 z 24 potrebných prihlášok protimonopolným úradom. Očakávaný vznik nového koncernu je v nasledujúcich 12 až 15 mesiacoch. Zlúčená spoločnosť PSA a FCA by tak mala až 14 značiek vrátane Peugeotu, Citroenu, Opel, Fiatu, Alfa Romeo, Maserati či Jeep a stali by sa štvrtým najväčším výrobcom automobilov na svete.

Tavares uviedol, že nový koncern by mal získavať batérie do elektromobilov z dvoch tovární a plánuje spoluprácu s ropnou spoločnosťou Total. Do prevádzky sa majú uviesť v roku 2023 a vyrábať až 1 milión batérií ročne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú