Hoci dodávky smartfónov medziročne neustále stúpajú, tento rok môžu zaznamenať po dlhej dobe prepad. Dôvodom je koronavírus, kvôli ktorému musia byť viaceré prevádzky zatvorené, prípadne je ich činnosť v určitej miere obmedzená- informuje Gizmozchina.

Čínsky priemysel je narušený. Plánované uvedenie noviniek na trh sa môže v niektorých prípadoch pretiahnuť a problémom môže byť aj dostupnosť jednotlivých zariadení. Dôkazom je aj výrobca Foxconn, ktorého najväčší výrobný závod v Shenzhene je zatvorený, čo ovplyvňuje celý rad výrobcov mobilných zariadení. Dokonca je ohrozený aj riadny priebeh konferencie MWC v Barcelone, nakoľko niekoľko desiatok spoločností sa z nej už stiahlo.

TASR

Predpokladá sa, že táto situácia môže priniesť až 50% prepad dodávok smartfónov v Q1 2020. Spoločnosť Apple musela obmedziť výrobu o 10 %, Huawei o 15 % a Samsung približne o 3 %, nakoľko výroba smartfónov nie je sústredená len v Číne. Podľa analytikov môže táto situácia ovplyvniť dodávky v strednodobom, až dlhodobom horizonte.

Zdroj: Gizmozchina

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú