Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mnohí z nás si nevyberajú mobilné telefóny len podľa technických špecifikácií, ale aj v závislosti od výkonu fotoaparátu. K tomu nám už niekoľko rokov dopomáha internetový portál DXOMark, ktorý svojim hĺbkovým testovaním každoročne zhodnocuje hneď niekoľko mobilov. Ako každý rok, aj tento máme korunovaného šampióna s najvyšším počtom bodov, ktorý posunul hranice mobilného fotografovania zase o niečo ďalej.

Na čele rebríčku je opäť raz čínsky Huawei s jeho aktuálnym hitom Mate 30 Pro 5G. Ten o rovné dva body predbehol rovnaký smartfón v 4G verzii alebo cenovo neporovnateľný fotomobil Xiaomi Mi Note 10 Pro so 108 MPx foťákom. Svoje vodcovstvo kamerového benchmarku si Mate 30 Pro 5G zabezpečil 123 bodmi, a to najmä ešte dokonalejším nočným režimom a kvalitnejším zoomom oproti 4G verzii.

V porovnaní so šampiónom z dielne Xiaomi, 5G verzia razantne víťazí v oblasti vizuálnych artefaktov, vznikajúcich pri softvérovom spracovávaní zachycovanej scenérie. Podstatne lepšie sú na tom aj fotky nočného režim. Treba však podotknúť, že Huawei Mate 30 Pro 5G je absolútnym víťazom rebríčka DXOMARK v oblasti zachytávania fotografií.

Rovnaké hodnotenie v prípade videa, a teda 102 bodov, Mate 30 Pro 5G zdieľa s konkurentom od Xiaomi. Mate 30 Pro 4G na novšieho brata v tomto smere stráca dva body kvôli horšie zvládnutému šumu obrazu a autofokusu.

Nenechaj si ujsť
8 legendárnych hier, ktoré sršia vianočnou atmosférou

Kamerové testy DXOMARK sú vykonávané profesionálmi, ktorí zbierajú a analyzujú takmer 1600 testovacích záberov a 2 hodiny videozáznamov za rôznych podmienok. Testy sú vykonávané so základnými nastaveniami fotoaparátov. V závese vyššie spomínaných šampiónov sa nachádza aj tohtoročný Apple iPhone 11 Pro Max alebo Samsung Galaxy Note 10+, kde sa obaja môžu chváliť 117 bodmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú