Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pred pár týždňami sme priniesli článok, v ktorom sme ti bližšie priblížili cestu spoločnosti AMD na vrchol. Za takýmto úspechom stojí samozrejme množstvo práce, ktorú zákazníci patrične ocenili a len vďaka nim môže AMD a celý trh s procesormi naďalej rásť.

Spoločnosť ohromila trh predstavením novej generácie procesorov Ryzen, označených ako Zen 2. Ide o procesory, ktoré sú postavené na 7 nm výrobnej technológii, ktorá dovoľuje ešte viac zvýšiť výkon procesora. Aj keď by to pred pár rokmi nikto nepovedal, AMD sa z pomyselného dna pozbieralo a s príchodom procesorov Ryzen vytvorilo zdravú konkurenciu pre dovtedy neohrozený Intel. Ten s priamou odpoveďou stále vyčkáva a stále oprašuje 14nm výrobný proces.

Rovnocenný súboj

Azda každý súhlasí s tvrdením, že s príchodom Ryzenu sa situácia na trhu s procesormi výrazne zlepšila. Nemusíš byť pritom ani fanúšikom AMD a aj tak z toho budeš ťažiť výhody. Nie žeby procesory boli predtým extra slabé, avšak netrvalo dlho a za rovnakú cenu si dostal aj o polovicu väčší výkon, pričom sa zvýšil aj počet jadier procesora (ako u AMD, tak aj u Intel).

UserBenchmark

Ryzen 3000 navyše výrazne navýšil výkon na jedno jadro, čo bola najčastejšia narážka fanúšikov procesorov Intel. Zlepšil sa herný výkon a hlavne efektivita, čím sa tak zbúrala ďalšia prekážka, kedy Ryzeny neboli veľmi zaujímavé pre hráčov, nakoľko nedokázali ponúknuť taký výkon ako konkurencia. Aktuálne sme teda svedkami veľmi vyrovnaného súboja týchto dvoch velikánov a to je len dobré.

Nová generácia procesorov Ryzen
AMD

Úplne objektívne je ale možné povedať, že AMD má v tomto smere navrch. Za rovnakú, ak nie nižšiu cenu ponúka veľmi zrovnateľný výkon, avšak procesory majú viac jadier a vlákien. A nech tvrdí kto chce čo chce, vždy je táto kombinácia lepšia. Je to veľmi podobné ako u áut. Ak by si si mal vybrať medzi 100 kw trojvalcom, alebo 100 kw šesťvalcom, ktorý z nich by to bol? Myslím, že na túto otázku netreba odpovedať.

Samozrejme, týmto neodsudzujeme Intel, ide však len o priame porovnanie, z ktorého momentálne vychádza lepšie AMD. Na konci však aj tak vyhrá preferencia samotného zákazníka. Poďme však ešte na koniec zhodnotiť jednotlivé architektúry a v čom sú lepšie. Pre príklad si vezmeme súčasný high-end od oboch výrobcov.

Intel Core i9-9900K AMD Ryzen 9 3900X
Architektúra Coffee Lake Zen 2
Socket 1151 AM4
Jadrá / Vlákna 8 / 16 12 / 24
Základná frekvencia (GHz) 3,6 3,8
Turbo (Jadrá – takt v GHz) 1/2 jadrá – 5,0

3/4 jadrá – 4,8

5/8 jadrá – 4,7

4,6 (1 jadro)
L3 Cache (MB) 16 64
Výrobný proces 14nm++ 7nm
TDP (W) 95 105
Rýchlosť pamätí DDR4 – 2666 DDR4 – 3200
Integrovaná grafika Áno Nie
Cena 541 € 537 €

 

Aj keď sa parametrami procesory o čosi odlišujú, cenovo sú na tom veľmi podobne. Poďme rovno na samotné porovnanie, kde si ukážeme jednotlivé klady a zápory.

Ryzen Intel
+ Viac jadier a vlákien
+ Vyššia pamäť cache
+ Modernejší výrobný proces
+ Možnosť využiť aj staršie dosky, ktoré sú lacnejšie Menšie takty
 Vyššia spotreba
 Bez integrovanej grafiky
– Nová architektúra, ktorá môže obsahovať chyby
 Menšia možnosti taktovania 
+ Vyššie takty v overclock režime
+ Menšia spotreba
+ Integrovaná grafika
+ Rokmi overený výrobný proces
+ Množstvo základných dosiek a pamäti RAM Menej jadier
 Zastaralý výrobný proces a socket
 Menej cache pamäte
podpora pomalších
 vyššia cena
 nutnosť kupovať novú dosku, nemožno použiť staršiu, hoci s rovnakým socketom

 

Ako môžeš vidieť, jedna aj druhá architektúra má svoje výhody aj nevýhody. Je preto veľmi dôležité si hneď na začiatku ujasniť, k čomu bude procesor využívať a čo od neho vyžaduješ. Ako však bolo povedané, situácia je veľmi vyrovnaná a tak nech už sa rozhodneš akokoľvek, určite nespravíš chybu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú