Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sonda japonskej vesmírnej agentúry JAXA, Hayabusa 2, sa dostala to tesnej blízkosti s asteroidom Ryugu, a podarilo sa jej odfotiť úžasné zábery. O téme píše CNET.

Japonská vesmírna agentúra JAXA krúžila so svojou sondou Hayabusa 2 okolo asteroidu Ryugu vzdialeného viac než 170 miliónov kilometrov od Zeme už skoro rok. Dokonca v ňom vytvorila pomocou výbušnín aj nový kráter, ktorého vzorky pomôžu vedcom asteroid skúmať, píše The Verge.

Teraz sa však sonda pomocou špeciálneho manévru dostala do vzdialenosti iba 9 metrov od Ryugu, kde sa jej podarilo vystreliť na povrch asteroidu označovací terč, ktorý jej má pomôcť zozbierať ďalšie vzorky. Úspech tejto misie zdokumentovala JAXA na svojom Twitteri, kde taktiež uverejnila úžasnú fotografiu jej priebehu.

Na fotografii si môžeš pod veľkým tieňom sondy všimnúť aj malú čiernu bodku, ktorá predstavuje malý tieň označovacieho terča spusteného na asteroid. Snímka bola odfotená kamerou CAM-H, ktorá predtým zachytila aj stret sondy s asteroidom.

Zobraziť celú galériu (2)
Screenshot / Youtube / JAXA

Minulý rok z nej boli na Ryugu zosadené aj dva malé rovery, ktoré poskytli zábery z jeho povrchu. Sonda bude ešte zbierať ďalšie vzorky asteroidu neskôr v tomto roku a potom sa v decembri 2020 vráti na Zem, píše CNET.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú