Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Od predstavenia posledných modelov z radu Google Pixel prešlo ledva pol roka a spoločnosť sa rozhodla, že riešením, ako osloviť zákazníkov, nie sú len drahé vlajkové lode. Z toho dôvodu teraz ukázala lacnejšiu alternatívu pre všetkých, ktorí chcú mať skvelý používateľský zážitok z Pixel smartfónu. Google Pixel 3a a 3a XL sú novým pokusom spoločnosti ako zaujať širšie zástupy zákazníkov, ktorým chce ponúknuť jedinečné možnosti za menej peňazí.

Prvý Pixel smartfón od Google vyšiel na svet takmer pred 3 rokmi. Za ten čas nám stihla spoločnosť odhaliť niekoľko ďalších generácií, no tá, ktorú predstavila naposledy už nezapadá medzi prémiové modely. Nová dvojica Pixelov ale ponúka rovnako skvelý používateľský zážitok z čistého Androidu, v kombinácii s výborným hardvérom a špičkovými fotoaparátmi.

To najlepšie od Googlu v lacnejšom prevedení

Kvôli cene musel Google spraviť kompromisy už v základe, kde vymenil výkonný procesor Snapdragon 845 za o čosi menej výkonný, no stále výborný Snapdragon 670 zo strednej triedy. K nemu pridal ako zvyčajne aj 4 GB operačnej pamäte RAM. Obmedzilo sa tiež vnútorné úložisko, ktoré dosahuje 64 GB, a to bez možnosti rozšírenia cez microSD kartu. Používateľ v tomto prípade bude musieť využiť zálohovanie v cloude, kde sú dostupné Google Fotky s neobmedzenou kapacitou.

V snahe zachovať nižšiu cenu sa výrobca rozhodol odstrániť aj odolnosť voči vode a napriek plastovej konštrukcii zmizlo aj bezdrôtové nabíjanie. Podľa prvých skúseností portálu Android Police nestoja ani predné reproduktory za veľa. Samozrejme, v balení budú používateľovi chýbať aj slúchadlá Googlu, ktoré nájdeme v drahšom Pixeli 3 a 3 XL. V porovnaní s nimi si však Pixel 3a a 3a XL zachováva 3,5 mm audio jack pre bezproblémové počúvanie hudby aj cez káblové slúchadlá.

Google ale pri vývoji týchto smartfónov zachoval ich silnú podstatu a charakter, ktorý tvorí čistý Android vo svojej najnovšej verzii 9.0 Pie, spolu s Google Asistentom a jedinečný fotoaparát. Zopár nedostatkov im ale používateľ dokáže vzhľadom k cene odpustiť. Veď už za menej ako 500 € dostaneme fotoaparát, ktorý patrí medzi najlepšie na svete a jeho softvérovú stránku zvládol výrobca na výbornú. To všetko iba pri jedinom hlavnom objektíve.

Nenechaj si ujsť
Google testuje významnú zmenu v ovládaní Androidu. Je takmer rovnaké ako v iOS

Tieto novinky by tak mohli byť prezývané aj ako „najlacnejšie Pixel kamery, aké dostaneme,“ čo počas oficiálneho predstavenia prezradil podľa The Verge aj samotný Google. Vo výbave fotoaparátu nechýba špičkový mód Night Sight či vynikajúci portrétový režim. Za menej peňazí používateľ dostane jeden z najlepších smartfónových fotoaparátov na trhu. Predná strana tejto dvojice ale nespadá do posledných dizajnových trendov. Výrobca stále zachoval rámiky nad a pod obrazovkou, kvôli ktorým ale aspoň nebol nútený využiť výrez či dieru.

V menšom Pixeli 3a nájdeme 5,6″ FullHD+ OLED displej, ktorý sa vo väčšom dvojníkovi tohto modelu natiahol na uhlopriečku 6″. Výbava zahŕňa tiež modernejšie Bluetooth 5. Batérie prichádzajú taktiež v dvoch veľkostiach. Pixel 3a dokázal poňať len menšiu 3 000 mAh batériu, no väčší Pixel 3a XL dostal ešte o 700 mAh kapacity naviac. V oboch prípadoch nechýba 18 W rýchle nabíjanie, informuje Android Central. So všetkou touto výbavou tak dostaneme slušný smartfón, ktorý sa bude snažiť používateľa presvedčiť, že za to stojí.

Výborné ceny, ktoré potešia zákazníkov

V porovnaní s čínskou konkurenciou si síce za jeho cenovku vieme dopriať aj výkonnejší kúsok napríklad od Xiaomi či OnePlus. Tu ale Google stavil práve na ikonické vlastnosti Pixelov pretavených do lacnejších verzií.

Za menší Pixel 3a si spoločnosť pýta na oficiálnej stránke približne 356 € a za väčší Pixel 3a XL zákazník zaplatí necelých 430 €, čo je pri pohľade na cenovky pôvodných Pixelov 3. generácie omnoho výhodnejšia ponuka. Farebné kombinácie ostali zachované a aj tentokrát je dostupné prevedenie Just Black, Clearly White a Purple-ish.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú