Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Už dávno neplatí fakt, že notebooky nie sú dostatočne výkonné na náročnú prácu (editovanie), prípadne na hranie hier a toto všetko je doménou stolových počítačov. Aj keď sa cenovo tieto dva segmenty stále nedajú porovnať, rozdiely vo výkone sú stále menšie a čoraz častejšie sa objavujú prípade, kedy sa do tela notebooky vložili komponenty, ktoré boli určené pôvodne do počítača. 

Nevýhodou je však to, že takéto notebooky nevydržia dlho fungovať v maximálnom výkone. Trend je totižto taký, že šasi je neustále tenšie, ľahšie a na poriadne chladenie tak neostáva veľa priestoru. Herná značka Alienware si však stojí za svojimi zásadami a na konferencii CES 2019 predstavila nový model, ktorý vyzerá ako z iného vesmíru a ponúka obdivuhodné parametre, ktoré môžeš kedykoľvek vymeniť za iné.

Najvýkonnejší notebook na svete?

Alienware Area-51m sa na nič nehrá a prináša maximálny výkon v tele, ktoré by sa len ťažko dalo nazvať kompaktným. Mobilita v tomto prípade ide bokom a cieľom bolo priniesť čo najväčší výkon pre používateľa. Koniec koncov, takáto filozofia sprevádzala značku od jej vzniku. V snahe priblížiť sa čo najviac stolovým počítačom prináša Dell do tohoto kúsku najnovší hardvér, ktorý môžeš kedykoľvek vymeniť za iný.

A tým nemyslím len výmenu diskov. Vymeniť sa môže procesor, RAM, grafická karta a v podstate všetky komponenty, ako aj v bežnom počítači. Aj o pár rokov tak môžeš mať stále výkonný stroj bez toho, aby si musel kupovať nové zariadenie. Otázne však je, ako to bude s dostupnosťou komponentov na trhu.

Poďme tak rovno na špecifikácie. Čo sa týka procesorov, výrobca stavil na platformu od Intelu a jej 9. generáciu procesorov. V rámci zvolenej konfigurácie je tak možné osadiť procesory  i7-8700, i7-9700K alebo i9-9900K. V prípade grafickej karty môžme hovoriť až o RTX 2080. Hoc sú mobilné grafické karty menej výkonné, tieto v Alienware sú nastavené tak, že priemerná strata je len 5 – 10 percent.

 

Samozrejme je tu aj batéria, pri ktorej sa ale nedá hovoriť o nejakej veľkej životnosti. Pri veľmi obmedzenom využívaní síce zvládne aj niekoľko hodín, no pri hraní je to približne 45 minút. Jej výkon je 90 Wh a aby mohol notebook fungovať naplno, potrebuje dva napájacie adaptéry. Základný má výkon 180 W a je určený v prípade, ak nepotrebuješ mať k dispozícii plný výkon.

V opačnom prípade budeš musieť siahnuť po ďalšom 180 W adaptéry, prípadne 240/330 W a to v závislosti od zvolenej konfigurácie. Matematika v tomto prípade nepustí. Takto výkonný notebook potrebuje rovnaké napájanie ako stolný počítač, v ktorom sa bežne vyskytujú 500 a viac wattové zdroje.

Prečítaj si tiež
LG píše históriu: Predstavilo prvý rolovateľný OLED televízor

 

Displej má veľkosť 17,3″, rozlíšenie FullHD a obnovovacia frekvencia môže byť klasických 60 Hz, alebo až 144 Hz s podporou G-Sync a systémom sledovania pohybu očí Tobii eye-tracking. Na základnej doske nechýbajú dve M.2 sloty, klasický slot pre pevný disk a až štyri sloty RAM, ktoré je možné osadiť celkovo 64 GB s maximálnym taktom 2400 MHz.

Dobre je na tom aj z pohľadu konektivity. Nájdeš tu dva napájacie konektory, Thunderbolt 3, tri porty USB 3.1, HDMI 2.0, Mini DisplayPort, Ethernet a port Alienware Graphics Amplifier – v prípade výmeny grafickej karty za inú. Napriek masívnej konštrukcii je notebook ťažký len 3,87 kg, čo je relatívne slušná hodnota.

Samozrejmosťou je v tomto prípade masívne chladenie a rôzne posvietenia, ktoré nájdeš takmer všade, čo svedčí aj o hernom zameraní tohto notebooku.

A čo cena? Alienware Area-51m začína s cenovkou 2200 eur, a to za konfiguráciu s procesorom Intel i7-8700, RTX 2070, 1 TB HDD, 8 GB RAM a 1080p 60 Hz displej. Je jasné, že za podobnú cenu môžeš získať mnohonásobne výkonnejší počítač, no už strácaš možnosť mobility a treba zohľadniť fakt, že notebook môžeš kedykoľvek vylepšiť novým komponentom. Predaj štartuje už 29. januára.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú