Už pri oficiálnom predstavení a nástupe operačného systému Windows 10 sa hlasno hovorilo, že zbiera príliš veľa dát. Nový incident môže opäť narušiť dôveryhodnosť.

Sleduj Fontech aj na sociálnych sieťach!

FacebookInstagramYouTube

Diskusia o „zvedavosti“ Windowsu 10 bola v prvých týždňoch po predstavení naozaj napätá. Mnohí používatelia z tohto dôvodu dokonca odmietali a stále odmietajú jeho inštaláciu napríklad v prospech staršieho Windows 7. Microsoftu sa pritom doteraz nepodarilo situáciu úplne upokojiť. Navyše, teraz sa niektorí začali sťažovať na ďalší problém – zbieranie súkromných dát aj po zakázaní tejto činnosti.

Zakázané dáta sa zobrazujú na nástenke

Na diskusnej platforme Reddit totiž začali používatelia opisovať problém, keď sa na cloudové úložisko Microsoftu ukladajú dáta z používania počítača, a to aj po vyslovenom vypnutí tejto možnosti v nastaveniach. Nezrovnalosti si všimol aj portál How-To Geek a celá situácia začína byť čoraz vážnejšia.

Problém sa týka používateľov Windows 10 a ak máš nainštalovaný rovnaký systém, je možné, že aj teba. Všetko si však môžeš skontrolovať v nastaveniach. V záložke Ochrana osobných údajov zvoľ v ľavom menu možnosť História aktivít.

Práve tu sa nachádza nastavenie zdieľania dát generovaných počas používania zariadenia. Windows tu ponúka dve možnosti – Uložiť históriu aktivít na danom zariadení alebo Odoslať históriu aktivít na servery Microsoftu (pre následný pohodlnejší prechod na iné zariadenie).

Druhá možnosť je z pohľadu ochrany dát spornejšia a ako sa zdá, ani jej vypnutie nefunguje tak, ako by malo. Používatelia na Reddite si totiž všimli, že aj pri vypnutom zdieľaní sa na cloude Microsoftu naďalej ukladajú isté dáta z používania zariadenia. Skontroluješ si to kliknutím na možnosť Spravovať údaje o aktivite môjho konta Microsoft, ktoré sa nachádza úplne dole v záložke História aktivít.

Odkaz spustí webovú stránku Microsoftu, kde sa prihlásiš do svojho účtu. Následne opäť zvoľ záložku História aktivít v hornom paneli. Zobrazí sa ti nástenka, kde by sa za normálnych okolností pri vypnutom zdieľaní dát nemali objavovať žiadne informácie, avšak používateľom sa napriek tomu zobrazujú.

Ide konkrétne o zoznam aplikácií, ktoré boli spustené na pripojených počítačoch. V našom prípade sú zobrazené len aplikácie od Microsoftu, avšak pri niektorých používateľoch zoznam zobrazuje aj ďalšie bežne využívané programy ako Chrome či Steam.

Zatiaľ len čiastočné vysvetlenie

Nie je úplne jasné, prečo sa napriek vypnutiu zdieľania dát naďalej zobrazujú spustené aplikácie na nástenke po prihlásení do cloudu. Čiastočným vysvetlením by mohlo byť zlé označenie nastavení vo Windows 10. V systéme sa totiž pod Ochranou osobných dát nachádza aj ďalšie nastavenie pre zdieľanie dát. Tentoraz v záložke Diagnostika a pripomienky.

Tu sa opäť nachádzajú dve možnosti na výber, avšak už nie je možné vypnúť obe. K dispozícii je buď odosielanie základných alebo úplných diagnostických údajov Microsoftu. Problémom je opäť druhá možnosť, po ktorej vypnutí by sa mal definitívne obmedziť zoznam ukladaných dát.

Ak je tomu tak, Microsoft má potom jasný problém s presným označovaním nastavení vo Windows 10.  Totiž uvedené informácie napríklad v záložke História aktivít môžu používateľov miasť a získať falošný dojem, čo presne pri odsúhlasení alebo zákaze jednotlivých možností nastavujú. Aj tento nejasný proces totiž opäť narúša dôveryhodnosť a transparentnosť ochrany osobných dát vo Windows 10.

O autorovi
Pavol Lupták
Už počas štúdia na vysokej škole bol môj záujem pomerne neustále upriamený na najnovšie novinky zo sveta moderných technológií a vedy. S radosťou ich teraz testujem a najmä odhaľujem ich nedostatky. Zaujímam sa aj o témy ohľadom bezpečnosti dát a ochrany súkromia na internete. Moje postrehy a niečo zo súkromia môžeš sledovať aj na Instagrame a Twitteri (@l_u_p_t_i). E-mail: [email protected]