Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zostrelené ruské stíhačky na Ukrajine boli vybavené obyčajným komerčne dostupným GPS zariadením, ktoré mali o prístrojovú dosku pripevnené lepiacou páskou, informuje Independent.

Ako píše South China Morning Post, dôvodom je podľa všetkého extrémne zlý stav GPS systému samotných stíhačiek, na ktorí sa piloti nemohli spoliehať. Minister obrany Spojeného Kráľovstva Ben Wallace sa tiež vyjadril, že môže byť ruské vybavenia tlačené v rámci nevydarenej invázie do absolútnych limitov.

„Výsledkom je, že kým má Rusko veľké množstvo delostrelectva a obrnenej techniky, ktorú rado predvádza, nedokáže ju využiť pre manévre s kombináciou jednotiek a uchyľujú sa k masovým ostreľovaniam,“ zhodnotil situáciu ruskej invázie Wallace.

Stíhačky Su-34 sú od 90. rokov jednými z najdominantnejších v ruskej armáde a snaží sa ich využívať napriek preukázateľne starnúcej techniky. Ako však podobné správy dokazujú, takýto prístup si vyberá svoju daň.

Ruská stíhačka Su-34. Zdroj: Mil.ru/Wikimedia

Výnimočnú techniku Rusko nepredviedlo ani čo sa týka tankov, ktorými kedysi vynikal sovietsky zväz. Okrem toho, že museli vojaci mnohé z nich kvôli nespoľahlivosti nechať na bojisku, ich trápi aj jedna zásadná vada – vybuchnú pri každej menšej príležitosti, keďže sa ich zásobník munície nachádza priamo pod vežou a nemá výfukové panely pre ochranu posádky.

Medzitým moderná ruská technika je na míle ďaleko od reálneho bojového nasadenia. Dokonalým príkladom sú tanky T-14 Armata, pre ktoré sa Rusku nedarí rozbehnúť sériovú výrobu a hŕstku funkčných kusov nemôže nasadiť do boja.

Ako dodáva Wallace, v ruských vozidlách sú často nachádzané zastaralé mapy Ukrajiny z 80-tych rokov a na logistických nákladiakoch používajú ako ochranu drevené kmene, píše portál 1945. Letectvo sa toho roku nezúčastnilo ani armádnej prehliadky v Moskve 9. mája, pričom problémom bolo, podľa Ruska, počasie (slnečné a bez zrážok).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú