Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktuálna vlna inflácie v oblasti technológií neprináša len zdražovanie smartfónov či streamovacích služieb, ale aj softvéru. Ako informuje portál Macrumors, Apple už o pár dní, od 5. októbra 2022, výrazne zvýši ceny položiek vo svojom App Store.

Zdraženie bude podľa webu plošné, ceny platených hier a aplikácií stúpnu v priemere o 19 až 20 %. Appka, ktorá predtým stála 0,99 eur, napríklad od októbra dostane cenovku 1,19 eur. Tá za 999 eur (ak má vývojár odvahu) bude stáť až 1 199 eur.

Apple totiž vývojárom neumožňuje ceny stanoviť akokoľvek, ponúka však 94 prednastavených cenových úrovní (Tier) od 0 eur až po terajších 999 eur. Developer niektorú z nich musí označiť a Apple teraz plošne zvyšuje ceny v každej kategórii.

Apple

Samozrejme, vývojári, ktorých Apple o zmenách informoval, sa môžu rozhodnúť svoju aplikáciu presunúť do nižšieho Tier-u a zvýšenie zákazníkom kompenzovať. Predpokladáme však, že tak spraví len menšina z nich.

Dôvodom je aj niečo iné

Apple však vysvetľuje, že dôvodom zmien nie je ani tak rast nákladov, ako skôr dramatický pokles kurzu eura, v posledných dňoch aj pod paritu s dolárom. Ceny predplatného v aplikáciách a ceny in-app nákupov prostredníctvom App Store sa nemenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú