YouTube, jedna z najpopulárnejších služieb patriacich Googlu, vo veľkom zakročila proti šíreniu dezinformácií a hoaxov na Slovensku. Služba, prevádzkovaná mimovládnou organizáciou, totiž v uplynulých dňoch pre porušenie pravidiel zablokovala kanály Kulturblog, Konzerva aj „fanúšikovský“ kanál Milana Mazureka. Mazurek momentálne figuruje v politickej strane Republika, na ktorú mali byť ideologicky napojené aspoň niektoré zo zmazaných kanálov. Na tému upozornil ako prvý portál Živé a Konzerva na svojom Facebooku.

Ako dôvod bolo citované „vážne alebo opakované porušenie pravidiel pre komunitu“. Vzhľadom na ideologistické a politické angažovanie spomínaných kanálov sa už teraz šíria konšpirácie o tom, že malo ísť o snahu o umlčanie súčasnej opozície pre obavy, že by v septembri mohla vyhrať predčasné voľby a zostaviť vládu. Informácie, ktoré vyvrátil portál Aktuality.sk, začal šíriť Robert Fico, následne ich hlásal aj Mazurek, ktorý je právoplatne odsúdený za úmyselný prečin hanobenia národa, rasy či presvedčenia.

Ďalší prešľap Kulturblogu

Za Kulturblogom stojí Ján Pastuszek. Tomu bol minulý rok udelený 3-ročný podmienečný trest so zákazom vykonávania činnosti na rovnaké obdobie. Potrestaný bol aj Kulturblog a to pokutou vo výške 3 000 €. Pastuszek v danom období prostredníctvom svojho kanála na YouTube informoval, že sa voči rozhodnutiu odvolá – rozsudok dodnes nie je právoplatný.

Podľa nezávislého hodnotenia iniciatívy Konšpirátori.sk získal Kulturblog skóre 8,8 z 10. Ich hodnotenie hovorí jasne: „Stránka obsahuje vulgarizmy alebo výzvy k násiliu či extrémistický obsah, šírenie poplašných správ, agresívne osobné útoky, napr. „vyrovnávanie si účtov“, hanobenie menšín, rás, národností, náboženských skupín atď.

Podľa všetkého je na podobné hodnotenia Pastuszek hrdý. „Berieme to tak, že súd nám dal pečiatku kvality a potvrdil, že nás súčasný systém vníma ako hrozbu,“ povedal vo svojom videu.

Facebook/Konzerva

Spomedzi zrušených YouTube kanálov bol práve Kulturblog so 45-tísíc odoberateľmi najväčší. Mazurekov kanál mal okolo 13-tisíc odoberateľov, pričom Mazurek prehlásil, že zmizlo aj viacero menších kanálov s podobným obsahom, informuje Živé. Tieto kanály však neboli bližšie špecifikované.

Konzerva tiež na Facebooku uviedla, že sa presúva na Telegram, kde „neexistuje cenzúra a môžeme slobodne šíriť naše názory a náš obsah“. Treba však podotknúť, že zablokovanie kanála z dôvodu „opakovaného alebo vážneho“ porušenia pravidiel, s ktorými bol prevádzkovateľ kanála oboznámený a súhlasil, sa nedá považovať za cenzúru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú