Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sa nachádzajú materiály TASR aj SITA.

Výroba elektriny vo Francúzsku v roku 2022 klesla na najnižšiu úroveň za 30 rokov. Dôvodom boli odstávky jadrových elektrární pre údržbu a nižšia produkcia vodných elektrární. Informoval o tom francúzsky sieťový operátor RTE. TASR správu prevzala z DPA.

Presnejšie, výroba elektriny v krajine dosiahla v minulom roku 445 terawatthodín, čo bolo najmenej od roku 1992, uviedol sieťový operátor RTE.

Výroba elektriny z jadra pritom bola najnižšia od roku 1988, keďže približne polovica z 56 jadrových elektrární bola mimo prevádzku. Dôvodom ich odstávky bola údržba a kontrola škôd spôsobených koróziou. Zároveň vlaňajšie horúce a suché počasie malo za následok pokles výroby vodnej energie.

Ceny na Slovensku sú prehnané, hovorí IVRA

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA) v piatok opakovane doplnil svoje podanie na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s rozhodnutiami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre dodávateľov energií v roku 2022 a 2023. Ako inštitút informoval, vlani podľa sprístupnených informácií ÚRSO opakovane menilo, zvyšovalo ceny a cenové kalkulácie na základe zvyšovania cien elektriny a plynu na svetových trhoch.

Pri súčasných platných cenách energií nerozumieme, prečo ÚRSO nemení cenu pre odberateľov tak, ako to robilo v minulom roku. Rozdiel je, že vtedy sa cena dvíhala, na čo reagovalo zvýšením cien aj ÚRSO, teraz, keď cena klesá, ceny energií nadol neupravuje,“ uviedol Martin Halás z IVRA.

Cena plynu je podľa neho aktuálne nižšia ako 50 eur, čo je menej ako pol roka pred začiatkom konfliktu na Ukrajine. Cena elektriny je aktuálne 125 eur, priemer za minulý rok bol vyše 200 eur, ale ÚRSO zakonzervoval cenu na 547 eur bez zmeny nadol. „Zároveň z tejto ceny všetci platíme zálohové platby, teda úverujeme dodávateľov energií za troj až päťnásobné ceny,“ podotkol Halás.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú