Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Švédska automobilka Volvo, ktorú vlastní čínska spoločnosť Zhejiang Geely, vo štvrtok oznámila, že zaznamenala silný nárast čistého zisku za celý minulý rok. A rekordné tržby, pričom predaj elektromobilov sa viac ako zdvojnásobil. TASR správu prevzala z AFP.

Volvo podobne ako iné automobilky zápasilo minulý rok s problémami v dodávateľskom reťazi a s blokádami v Číne v súvislosti s ochorením COVID-19. Automobilky zasiahli aj vyššie náklady v dôsledku prudko rastúcej inflácie.

Čistý zisk Volvo Cars napriek tomu vlani vzrástol o takmer 20 % na 17 miliárd švédskych korún (1,5 miliardy eur). A tržby sa zvýšili o 17 % na rekordných 330 miliárd SEK. Elektromobily tvorili v minulom roku 11 % predajov v porovnaní so 4 % v roku 2021.

„Prekonali sme turbulencie a dosiahli sme významný pokrok v našich strategických ambíciách,“ povedal generálny riaditeľ Jim Rowan. „Zrýchlili sme sa smerom k nášmu cieľu stať sa do konca dekády plne elektrickou automobilkou a klimaticky neutrálnou do roku 2040,“ dodal. Prevádzkový zisk Volvo Cars pritom za 4. štvrťrok 2022 klesol na 3,4 miliardy SEK z 3,7 miliardy SEK rok predtým.

Volvo Cars sa pripravuje na výzvy v roku 2023, ktorý bude podľa automobilky pravdepodobne ďalším náročným rokom napriek zdravému dopytu po jej vozidlách. Dúfa však, že problémy s dodávkami z Číny v súvislosti s ochorením COVID sa už končia a dodávky polovodičov sa budú neustále zlepšovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú