Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Medzinárodný tím výskumníkov objavil nové dôkazy o existencii riek, ktoré tiekli na planéte Mars pred miliardami rokov. Sú nimi detailné fotografie jedného z najväčších impaktných kráterov v slnečnej sústave, píše Futurism.

Výskumníci transformovali snímky zo sondy MRO, ktorá je určená na prieskum červenej planéty z jej obežnej dráhy, do 3D topografických máp krátera Hellas. Pri bližšej analýze tak objavili usadené horniny s hrúbkou asi 200 metrov a šírkou 1,5 kilometra, ktoré majú fluviálny pôvod.

Zobraziť celú galériu (1)
Rozpoloženie nasnímaného miesta v kráteri s usadeninami / Zdroj: Nature Communications

Rieky, ktoré tieto horniny vytvorili, boli podľa vedcov pravdepodobne aktívne až stovky tisíc rokov. Výskumníci preto dúfajú, že tento nález by mohol podporiť budúci výskum starodávneho života na Marse.

„Geológovia tu na Zemi využívajú výskum sedimentárnych hornín na to, aby im upresnil podmienky, aké boli na našej planéte pred miliónmi alebo dokonca miliardami rokov. Novodobá technológia nám teraz umožňuje túto metódu rozšíriť aj na Mars.“, dodal spoluautor štúdie William McMahon. 

Kamera HiRISE, ktorá tieto snímky odfotografovala, je schopná nasnímať marťanskú krajinu v rozlíšení 25 centimetrov na pixel zo vzdialenosti 400 km.

Zdroj: Futurism, New Scientist

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú