Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku spustilo len pred pár dňami, no v niektorých krajinách vrátane USA prebieha v prvej fáze už pár týždňov. Ako informoval portál Bloomberg, príjemcovia vakcíny v Los Angeles budú mať možnosť uložiť si digitálny záznam očkovania, ktorý môžu prípadne neskôr použiť pre vstup na hromadné podujatia, letiská a podobne, upozornil portál 9To5Mac.

Táto spolupráca miestnych orgánov a startupu Healthvana, ktorý poskytuje digitálne záznamy výsledkov testov pre pacientov s HIV a inými pohlavnými chorobami už od roku 2014, vznikla s účelom zabezpečenia toho, aby ľudí efektívne upozorňovali na potrebu očkovať aj druhou dávkou vakcíny, ako tomu je v prípade látky od spoločnosti Pfizer.

Príjemcom vakcíny však okrem upozornenia na očkovanie poskytne Healthvana možnosť uložiť si potvrdenie o očkovaní priamo do rôznych aplikácií v smartfóne, vrátane digitálnej peňaženky Apple Wallet či podobnej aplikácie od Google. To budú môcť v budúcnosti využiť na jednoduché preukázanie očkovania na hromadných podujatiach či univerzitách a firmách, kde sa stretáva veľké množstvo ľudí.

Je síce nepravdepodobné, že by sa takáto služba mohla rozšíriť po celom svete. Okrem potreby zavedenia jednotných záznamov by totiž s najväčšou pravdepodobnosťou čelila obrovskému nátlaku konšpirátorov a dezinformátorov, ktorých hoaxy ohľadom očkovania sa šíria neuveriteľne rýchlo, čomu nebude inak ani v roku 2021.

Zdroj: Bloomberg, 9To5Mac

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú