Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nórsko v pondelok zastavilo prevádzku mobilnej aplikácie sledujúcej pohyb ľudí, ktorá mala pomôcť krajine bojovať s koronavírusovou pandémiou. Dôvodom sú obavy z narušenia súkromia jej používateľov, informovala agentúra AP. Podľa Nórskeho úradu verejného zdravotníctva (NIPH) by rozhodnutie zastaviť aplikáciu v prípade zvýšenia počtu infikovaných oslabilo pripravenosť krajiny reagovať na takúto situáciu.

Nórska agentúra na ochranu údajov (Datatilsynet) však tvrdí, že vďaka aktuálne nízkemu počtu infikovaných by sa mala otvoriť diskusia o ochrane súkromia a možnom zneužívaní osobných údajov.

Z dôvodu obáv z prípadnej druhej vlny pandémie alebo výskytu ďalších ohnísk budú predstavitelia úradu verejného zdravotníctva v piatok diskutovať s Datatilsynetom o možnosti opätovného spustenia aplikácie. Aplikácia vzbudzovala obavy najmä z dôvodu, že na sledovanie pohybu ľudí využíva dáta zo systému GPS a údaje na centrálne servery prenáša každú hodinu.

Aplikáciu Smittestopp nórske úrady pozastavili krátko pred zverejnením správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International analyzujúcej monitorovacie aplikácie, ktoré krajiny sveta používajú v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Zo správy, ktorá skúmala aplikácie z krajín Európy, Blízkeho východu a severnej Afriky vyplynulo, že nórska aplikácia je jednou z najnebezpečnejších.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú