Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) odhaduje, že bude schopný uspokojiť „minimálny“ dopyt klientov po čipoch pre automobilový priemysel do konca júna. Uviedol to predseda predstavenstva Mark Liu pre americkú televíziu CBS.

Automobilky po celom svete obmedzujú alebo zastavujú výrobu pre nedostatok čipov, ktorý v niektorých prípadoch zhoršili opatrenia bývalej administratívy USA proti čínskym výrobcom čipov.
Producenti na Taiwane, ktorý je centrom rozvíjajúceho sa polovodičového priemyslu, sa zaviazali zvýšiť výrobnú kapacitu.

Predseda TSMC Mark Liu v nedeľu (2. 5.) uviedol, že o problémoch s nedostatkom čipov sa jeho spoločnosť dozvedela v decembri a hneď nasledujúci mesiac začala s podnikať kroky, aby vyrobila čo najviac čipov pre automobilový priemysel. Aktuálne je TSMC zhruba dva mesiace pred dosiahnutím takej kapacity, ktorá umožní naplniť minimálne požiadavky zákazníkov.

Čo znamená, že by to mala stihnúť do konca júna. Ale na otázku, či sa problémy s nedostatkom automobilových čipov skončia o dva mesiace, odpovedal „nie“. „Je tu časový posun. Najmä v automobilových čipoch je dodávateľský reťazec dlhý a zložitý.

Zásobovanie trvá asi sedem až osem mesiacov,“ dodal Liu. TSMC je najväčší zmluvný výrobca čipov na svete. Nedostatok čipov začali pociťovať najskôr automobilky, no rozšíril sa už aj do ďalších odvetví, ako je napríklad výroba spotrebnej elektroniky.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú