Pohotovostný výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes vyhlásil stav globálnej núdze pre nákazu koronavírusom. Dôvodom je jeho šírenie mimo Číny, informuje The Guardian.

Čínsky koronavírus na seba upriamil aj pozornosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá dnes z dôvodu šírenia tejto nákazy mimo Číny vyhlásila stav globálnej núdze. Podľa jej šéfa Tedrosa Adhanoma však hlavným dôvodom nie to, čo sa deje v Číne, ale to, čo sa deje v iných krajinách, píše BBC.

Signál pre krajiny na celom svete

Aktuálny počet potvrdených prípadov mimo ázijskej krajiny je 98 v až 18 rôznych štátoch. V Nemecku, Japonsku, Vietname a USA hlásili lekári dokopy 8 prípadov, kedy sa vírus rozšíril priamo z človeka na človeka.

Organizácia má však naďalej dôveru v schopnosť Číny kontrolovať prepuknutie choroby, avšak obáva sa, že by sa vírus mohol rozšíriť do štátov so slabšími systémami zdravotníctva. Korešpondent BBC James Gallagher uviedol, že WHO bude odteraz podporovať tieto krajiny, a pomôže im posilniť dohľad nad nákazou a pripraviť ich na možné prípady.

Eskalácia situácie okolo koronavírusu na globálny stav núdze je signálom pre krajiny na celom svete aby zintenzívnili svoju reakciu na šírenie nákazy, a taktiež dáva WHO právomoc preskúmať kroky, ktoré proti vírusu doposiaľ iné štáty prijali. Ide už o šiesty stav núdze, ktorý organizácia vyhlásila, pričom prvý nastal pri pandémii prasacej chrípky v roku 2009, a piaty pri minuloročnom prepuknutí eboly v Konžskej demokratickej republike.

Ďalšie články, ktoré si musíš prečítať

Rozhovor s virológom
Virológ o koronavíruse: Avizovaný zdroj nákazy je nepravdepodobný, na Slovensku zatiaľ nie je dôvod na paniku

Veľký omyl ochrany 
Ľudia si mýlia, čo ich ochráni pred koronavírusom. Rúška to nie sú

Odpovede na najčastejšie otázky ohľadom koronavírusu
Môže sa preniesť prostredníctvom zásielok z Číny? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky ohľadom koronavírusu

Zdroj: WHO, The Guardian, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú