Jubilejné štvormiliónte vozidlo zišlo z výrobnej linky trnavskej automobilky Stellantis Slovakia v stredu (24. 11.) v podvečerných hodinách. Bol ním podľa hovorcu automobilky Petra Šveca plne elektrický Peugeot e-208 GT s nulovými emisiami CO2 vo farbe Blue Vertigo. Trnavská automobilka spustila sériovú výrobu 1. júna 2006.

„Trnava bola doteraz miestom produkcie modelov Peugeot 207, Citroën C3 Picasso, prvej generácie Peugeot 208, modelov Citroën C3 a Peugeot 208 druhej generácie, pričom jej súčasťou je aj historicky prvá plne elektrická verzia e-208 s nulovými emisiami CO2,“ uviedol hovorca.

Aktuálne sa na linkách vyrábajú tri posledné menované modely, o ich popularite svedčia podľa neho mnohé ocenenia odbornej i laickej verejnosti. „Za všetky môžeme spomenúť titul Európske auto roka 2020, ktorým sa hrdí náš Peugeot 208 a e-208,“ dodal Švec.

Prvým modelom, ktorý sa vyrábal, bol Peugeot 207. Vo verzii s benzínovým trojvalcom išlo o prvé vozidlo vyrábané na Slovensku, ktoré dosahovalo emisie pod 100 gramov CO2 na kilometer. Najdlhšie vyrábaným modelom bol Citroën C3 Picasso. Bol súčasťou výrobných liniek celých osem rokov.

Za 15 rokov výroby sa najviac áut vyrobilo v bielej a v sivej farbe. Takmer dve tretiny výroby smerujú na trhy vo Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii, Španielsku, Nemecku. „Vozidlá z Trnavy však možno stretnúť aj na cestách v krajinách Strednej a Južnej Ameriky, Oceánii, Austrálii, v Izraeli, na Islande, v Japonsku, na Taiwane či na Novom Zélande,“ uviedol Švec.

„V júni bolo rozhodnuté, že skupina zverí Trnave aj produkciu v rámci nového výrobného programu, ktorý sa začne realizovať v druhej polovici roka 2023,“ uviedol hovorca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú