Spoločnosť OneWeb sa nakoniec dočkala záchrany po tom, čo ju zradilo Rusko a s čiastočne vybudovanou satelitnou konšteláciou ostali jej zvyšné družice uviaznuté na Zemi, informuje SpaceNews.

K pomoci sa podujala kozmická spoločnosť SpaceX, ktorá je v tomto prípade priamym a najväčším konkurentom firmy OneWeb.

OneWeb o tom informuje v tlačovej správe a tvrdí, že momentálne má dokončených 66 % svojej orbitálnej flotily internetových satelitov, teda 428 kusov. To je oveľa menej, než vyše 2 000 internetových satelitov Starlink spoločnosti SpaceX, ktorej služba už je dostupná aj na Slovensku či dokonca núdzovo aj na Ukrajine.

„Ďakujeme SpaceX za ich podporu, ktorá odzrkadľuje našu spoločnú víziu o bezhraničnom potenciále vesmíru,“ vyjadril sa výkonný riaditeľ spoločnosti OneWeb, Neil Masterson.

Detaily zatiaľ známe nie sú a nie je teda jasné, o koľko letov sa jedná a kedy začnú tieto družice vynášať. Nie je tiež oficiálne oznámená raketa, ktorá tieto misie vykoná – takmer určite však pôjde o Falcon 9, ktorý je momentálne najmenšou a najpoužívanejšou raketou spoločnosti SpaceX.

Satelity OneWeb mali pôvodne vyniesť ruské rakety Sojuz. Spolupráca zlyhala napriek tomu, že boli lety vopred zaplatené, Roskosmos si totiž začal klásť nezmyselné podmienky, ktoré nebolo možné splniť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú