Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sonda Juno, ktorá sa dostala do vesmíru ešte v roku 2011, preletela zatiaľ najbližšie okolo mesiaca Ganymedes. Počas tohto preletu vyhotovila niekoľko snímok, o ktoré sa NASA podelila.

Ganymedes je s priemerom 5268 km najväčší mesiac nielen Jupitera, ale celej Slnečnej sústavy. K blízkemu preletu došlo 7. júna a NASA sa zatiaľ podelila o snímky, ktoré vyhotovila sonda Juno pomocou kamery so zeleným filtrom. Juno aj niekoľko rokov po svojej plánovanej životnosti vykonáva dôležité pozorovania a prieskum, mala však namále. NASA ju zachránila spotrebovaním značnej časti paliva.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

K dispozícii budú aj farbené snímky, keď dorazia fotografie vyhotovené červeným a modrým filtrom. Rozlíšenie týchto snímok sa pohybuje na úrovni 1 km na pixel, pričom rozlíšenie nasledujúcej snímky je 600 až 900 m na pixel (je vyhotovená navigačnou kamerou). Táto snímka zachytáva úplne inú časť povrchu, než fotografie vyhotovené kamerou JunoCam.

NASA/JPL-Caltech/SwRI

Stret s týmto mesiacom má podľa vedcov priniesť bližšie informácie o jeho zložení, ionosfére, magnetosfére, ľadovej škrupine a dokonca prebehli aj merania radiácie, ktoré pomôžu budúcim misiám skúmajúcim tento mesiac.

Juno len nedávno odhalila pôvod intenzívnej polárnej žiary Jupitera, ktoré sa menia na báze denného cyklu a do vesmíru emitujú tisícky gigawattov ultrafialového žiarenia. Napriek tomu sú veľmi podobné tým pozemským, čo vedcov zaskočilo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú