Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sonda Juno obieha okolo Jupitera už od roku 2016 a nedávno sa ocitla v kritickej situácii, ktorá mohla ukončiť celú misiu. Táto kozmická sonda totiž mierila na temnú stranu planéty, kde hrozilo úplne vybitie jej batérii a odstavenie všetkej napájanej elektroniky. Vesmírna agentúra preto radšej obetovala cenné palivo, ktoré Juno spaľoval vyše 10 hodín, aby sa vyhol tejto oblasti, informuje Science Alert.

Pokiaľ by sonda ostala na temnej strane Jupitera, hrozilo by vybitie batérií, ktoré sú nevyhnutné pre napájanie všetkých jej systémov a elektroniky. Takýto scenár by Juno zažil už 3. novembra, kedy by sa dostal do tejto oblasti, z ktorej by preň zrejme nebolo návratu. Samotné batérie by totiž neboli nabíjané solárnou energiou a vybili by sa po 12 hodinách.

Spaľovanie paliva pomohlo odvrátiť sondu od tejto katastrofy, ktorá by pripravila vedcov o cenné údaje o Jupiteri. Juno sa navyše musí vyhýbať aj radiačným pásom, ktoré môžu značne poškodiť jeho elektroniku. Napriek ochrane v podobe titánových krytov je radiácia tak silná, že pri každom prechode čiastočne skracuje životnosť systémov. 73 kg paliva však stálo za to, aby NASA zachránila celú misiu.

Zdroj: Science Alert, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú