Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prvú solárnu vesmírnu loď LightSail 2 vyniesla na obežnú dráhu Zeme 25. Júna raketa Falcon Heavy. Pred dvomi dňami, teda 2. júla inžinieri dostali z lode prvý rádiový signál, čo naznačuje, že loď je v poriadku a môže pokračovať vo svojej misii.

Ako píše portál Engadget, LightSail 2 je prvá vesmírna loď poháňaná výhradne solárnou energiou. Vedci s loďou už nadviazali rádiovú komunikáciu a telemetria hlási, že všetky systémy sú v poriadku, takže LightSail 2 môže pokračovať vo svojej misii. Ďalším krokom bude roztiahnutie takzvanej solárnej plachty, ktorá by mala získavať energiu zo Slnka na pohon svojich motorov.

Ako informuje portál Space, tak inžinieri budú počas ďalších mesiacov LightSail 2 sledovať. Tá by mala v ideálnom prípade meniť orbitu okolo našej planéty. Cieľom tohoto projektu je poukázať na potenciál slnečnej energie v medziplanetárnom cestovaní, keďže klasické palivo je nie len veľmi ťažké, ale aj drahé. Pre lepšiu predstavu o tom, ako by sa mal LightSail 2 pohybovať si môžeš pozrieť toto krátke a výstižné video.

Zdroj: Engadget, Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú