Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Situácia na trhu s mobilnými telefónmi je čoraz jednoznačnejšia a praktický každý výrobca už ponúka zariadenia, ktoré sa dokážu pripojiť aj do 5G sietí. Na rade sú teda slovenskí operátori, aby zákazníkom ponúkli dostatočné pokrytie.

4ka dnes oznámila zásadné rozšírenie vo svojej sieti. Po Bratislave a malej časti Banskej Bystrice je aktuálne 5G dostupné už aj vo vyše 63-tisícovej Trnave.

Konečne ďalší posun

„Vo 4ke sa snažíme postupne rozširovať naše 5G pokrytie aj mimo Bratislavy do ďalších veľkých miest. Preto sme radi, že sa nám podarilo v priebehu marca dokončiť potrebnú inštaláciu 5G technológie a následne oživenie a spustenie 5G siete v Trnave,“ hovorí Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilné služby vo 4ke.

4ka v Trnave pre šírenie 5G signálu využíva frekvenčné pásmo 3,7 GHz, rovnako ako to má v spomenutých dvoch ďalších oblastiach. V duálnom režime má pre 5G vyhradené spektrum široké 40 MHz s použitím aktívnej technológie Massive MIMO, ktorá umožňuje zákazníkom využívať reálne dátové prenosové rýchlosti až do 400 až 450 Mbps s nízkou latenciou.

5G má podľa 4ky pomôcť k vyššej stabilite pripojenia hlavne v špičkových časoch počas dňa. „V procese prípravy 5G výstavby je aj ďalšie mesto na západnom Slovensku, ktoré predstavíme už čoskoro,“ dodal Kollaroci.

Do 5G sa môže pripojiť ktokoľvek

Na pripojenie do siete 5. generácie sa zákazník 4ky potrebuje nachádzať sa v dosahu 5G siete a vlastniť podporovaný 5G smartfón. Sieť môže byť nutné povoliť v nastaveniach operačného systému. Štvorka pred pár dňami predstavila aj nový zdieľaný paušál až pre štyri, respektíve päť SIM kariet, ktoré môžu za jeden mesačný poplatok od 40 eur využívať jeden neobmedzených hovorov a SMS a zdieľať voľné GB pre internet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú