Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Desiatky pracovných pozícií pre kvalifikovaných odborníkov vytvára dubnická akciová spoločnosť ZTS – Výskum a vývoj (ZTS VV) v projekte regenerácie li-iónových akumulátorov z elektromobilov. Uplatnenie v tíme nájdu podľa predsedu predstavenstva ZTS VV Stanislava Králika inžinieri v oblasti strojárstva, elektrotechniky, mechatroniky, ale aj chemici či vedeckí pracovníci.

V dubnickej firme z vyradenej opotrebovanej batérie vyrobia druhotný batériový modul a ten sa bude dať použiť napríklad v oblasti energetiky ako podpora pre obnoviteľné zdroje energie. „Naším cieľom je predĺženie životnosti li-iónových akumulátorov využívaných v elektromobiloch. Vďaka nášmu vyvíjanému procesu regenerácie dokážeme zdvojnásobiť aktívnu dobu ich využívania, aj keď nie v priamo v elektromobilite, tak v menej dynamických aplikáciách, napríklad pre batériové riešenia v energetike,“ poznamenal Králik.

Ako ďalej doplnil, jadro kvalifikovaného vedeckého tímu už dnes tvoria experti so skúsenosťami najmä z vývoja a dizajnu elektrických a energetických riešení. „Snažíme sa podporiť región, v ktorom pôsobíme a posilniť slovenskú znalostnú ekonomiku. Preto chceme poskytnúť čo najväčší priestor profesionálom z oblasti strojárstva, elektrotechniky, fyziky či chémie a dať im možnosť realizovať sa na projekte svetového významu,“ dodal Králik.

Projekt regenerácie použitých batérií bude podľa jeho slov prínosný aj pre slovenské vysoké školstvo a vedu. Na výskume a vývoji aktívne participujú aj slovenské univerzity a zámerom tiež je, aby v nadväznosti na projekt vznikli aj nové študijné odbory, vytvárajúce priestor pre vzdelanie a ďalší akademický rast v tejto vedecko-výskumnej oblasti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú