Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko podpisom novej zmluvy o účasti na Svetovej výstave Expo Dubaj oficiálne potvrdilo záujem zúčastniť sa na tejto medzinárodnej výstave. Zmluvu v Dubaji podpísala generálna komisárka slovenskej expozície Miroslava Valovičová s námestníkom štátnej ministerky pre zahraničnú spoluprácu Sultanom Al Shamsim. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Návšteva komisárky nadviazala na minulotýždňové rokovania ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) s ministerkou pre zahraničnú spoluprácu a riaditeľkou Expo Dubaj Reem Ebrahim Al Hashimy. Dubajská strana na rokovaniach podľa MH vyjadrila pripravenosť pomôcť pri úspešnej prezentácii Slovenska.

Svetová výstava Expo Dubaj sa mala konať tento rok, ale pre celosvetovú pandémiu nového koronavírusu jej konanie organizátori presunuli. Výstava sa uskutoční v novom termíne od 1. októbra 2021 do 31. marca 2022. Delegácia slovenskej komisárky v Dubaji okrem podpisu novej zmluvy o účasti predstavila v Dubaji aj koncept slovenského pavilónu. Slovensko sa bude v Dubaji prezentovať konceptom s názvom „Pohyb budúcnosti“, ktorý bude zameraný na predstavenie inovatívnych a sofistikovaných technológií v oblasti vodíkového pohonu, letectva či vesmíru.

„Aj keď sme malou krajinou v srdci Európy, tak dokážeme prinášať inovatívne riešenia prostredníctvom nových technológií rešpektujúc environmentálne požiadavky s dôrazom na udržateľnosť. Naším cieľom je predstaviť Slovensko ako krajinu atraktívnych príležitostí s prostredím pre obchodné a investičné aktivity, ako aj vedu a výskum,“ zdôraznila Valovičová.

Slovenská delegácia si bola v Dubaji prezrieť aj priestory budúceho pavilónu. S organizátormi riešili potrebné záležitosti na bezproblémové zabezpečenie slovenskej účasti na výstave, ako aj podmienky pre účasť slovenských podnikateľov. „Vďaka priateľským bilaterálnym vzťahom sa nám podarilo dohodnúť lepšie podmienky pre slovenské podnikateľské subjekty, ktoré sa zúčastnia na Expo Dubaj,“ dodala komisárka. V Dubaji sa slovenská delegácia stretla aj s českými partnermi, s ktorými sa dohodli na vzájomnej súčinnosti a spolupráci počas výstavy Expo Dubaj.

Rezort hospodárstva priblížil, že výstavisko Expo v Dubaji sa rozkladá na ploche s rozlohou viac ako 438 hektárov a je rozdelené na tri tematické oblasti Udržateľnosť, Mobilita a Príležitosť. Na svetovej výstave sa zúčastní 192 krajín a organizátori predpokladajú, že ju počas šiestich mesiacov trvania výstavy navštívi viac ako 25 miliónov ľudí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú